PREMA podacima bezbednosnih službi, oko 1.000 džihadista poreklom sa Balkana, koji su ratovali u Siriji, posle potpunog sloma Islamske države pokušaće, zbog straha da ne padnu u ruke Asadove armije ili Kurda, narednih meseci da se vrati u Bosnu, na Kosovo, Sandžak, Makedoniju i Albaniju.

U Sandžaku se očekuje povratak oko 30 vehabija koji su se borili protiv Vojske Sirije i koji sa sobom vode isto toliko žena i dece. Većina njih, čak i neke od žena, dobro su "okrvavili ruke", a pošto im je mozak odavno ispran mržnjom i ekstremističkom ideologijom, velika su opasnost za državu u koju se vraćaju.

Većini je cilj povratak u rodni kraj, a neki bi u Bosnu (Maoča) ili zemlje Evropske unije, posebno u Beč, gde postoji jak vehabijski centar koji vode Sandžaklije (Tutinci) Nedžad Balkan, Adem Demrović i Mirsad Omerović.


PROČITAJTE I: Avet džihada se nastanila u Evropi


- Čim se vrate čeka ih hapšenje i zatvor, jer je zakonom jasno regulisano da je učešće u tuđim ratovima krivično delo. Neki od vehabija, mogućih povratnika, imaju i pravosnažne zatvorske kazne, neki su osuđeni u odsustvu, a neke tek čekaju suđenja za krivična dela koja su počinili pre odlaska u Siriju. Moguće je da će se vratiti preko Kosova, odakle je u Siriju otišlo više od 200 vehabija - kaže bezbednjak iz Novog Pazara koji godinama prati vehabijsku koloniju u ovom delu Srbije.

U Novom Pazaru poseban "doček" pripremaju Abidu Podbićaninu (ako je još živ), vođi mesdžida "Furkan", glavnog regrutnog centra za slanje džihadista u Siriju. Ovaj bivši saudijski đak i imam iz Velike Župe kod Prijepolja, koji nosi ratno ime Ebu-Safija, u Siriji je komandovao jedinicom dobrovoljaca iz Srbije i Bosne. Zbog slanja mladih Bošnjaka u rat u Srbiji je osuđen na 11 godina zatvora i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Abid Podbićanin i Rejhan Plojović

Jedno vreme mislilo se da je poginuo, ali je "vaskrsnuo" prošle godine, prema nekim informacijama, zajedno sa svojim bliskim saradnikom Novopazarcem Rejhanom Plojovićem, koji je u Srbiji takođe osuđen na 11 godina zatvora. Trenutno se nalaze u Turskoj gde traže način kako da se domognu Sandžaka i Evrope.


MIRSAD OMEROVIĆ NA METI ISTRAŽITELjA

TUTINAC Mirsad Omerović, koji je u Austriji osuđen na dugogodišnju kaznu zatvora zbog pomaganja terorističkoj Islamskoj državi, na meti je kritike sada i švajcarskih vlasti.

Omerović, koji je regrutovao mlade za Islamsku državu, smatra se duhovnim "potpaljivačem" i dugo je godina propovedao mržnju širom Austrije.

Švajcarske vlasti poslale su u zatvor u Garsten dva tužioca koji su ga satima ispitivali u vezi s jednim povratnikom iz rata u Siriji, protiv kojeg se trenutno vodi istraga u Švajcarskoj.