Parlament glasao za odlaganje bregzita

I. STANOJEVIĆ

četvrtak, 14. 03. 2019. u 18:46

Парламент гласао за одлагање брегзита

AP Photo / London za "bregzit" i protiv njega

Poslanici britanskog parlamenta u četvrtak uveče ponovo glasali o odnosima sa EU. Barnije: Vreme za pregovore između Brisela i Londona je završeno

POSLE drugog fijaska koji je sporazum između Brisela i vlade u Londonu pretrpeo u britanskom parlamentu, u četvrtak uveče se na ostrvu odlučivalo o prolongiranju famoznog člana 50 koji je trebalo da izvede Veliku Britaniju iz EU 29. marta. U pat-poziciji u koju je upao "bregzit", pokušajem njegovog odlaganja London traga za većim manevarskim prostorom. Za muke Londona, međutim, Brisel ne pokazuje mnogo strpljenja.

PROČITAJTE JOŠ - "Bregzit" u slepoj ulici

Skoro tri godine od referenduma na kom su se Britanci izjasnili za napuštanje Unije, Ostrvo je duboko podeljeno. U parlamentu nema saglasnosti o sporazumu koji je premijerka Tereza Mej isposlovala sa čelnicima EU. U sredu uveče su se poslanici Donjeg doma izjasnili da ni pod kojim uslovima neće biti "bregzita" bez sporazuma.

Mejova je predložila poslanicima da i treći put glasaju o sporazumu o "razvodu", označivši 20. mart kao datum za izjašnjavanje. Iz sedišta EU poručuju da novih pregovora neće biti i da će Britanija napustiti EU, na ovaj ili onaj način.

- Vreme za pregovore između EU i Velike Britanije je završeno i neće biti više "razjašnjenja" sporazuma o "bregzitu" - izjavio je glavni pregovarač EU Mišel Barnije. Dodao je da će se u slučaju zahteva za odlaganje "bregzita Brisel svakako pitati zašto je Londonu potreban produžetak. Zapitao je da li je u pitanju novi referendum, ili možda novi izbori.


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je juče da evropski blok treba da bude otvoren i da Velikoj Britaniji dozvoli dugo, a ne samo kratkotrajno, odlaganje njenog izlaska iz EU. Tusk je na svom tviter-nalogu naveo da će u konsultacijama pred samit lidera EU, naredne sedmice u Briselu, apelovati na lidere ostalih 27 članica da "budu otvoreni prema dugom odlaganju, ako Velika Britanija bude smatrala da je potrebno preispitati njenu strategiju 'bregzita' i izgraditi konsenzus o tome".

Mejova, međutim, želi da odlaganje bude kraće, do kraja juna. Ona upozorava pristalice "bregzita" koje se protive njenom sporazumu da bi, ukoliko ne dođe do usvajanja sporazuma o povlačenju narednih dana, produženje moglo da traje dugo i da znači da do "bregzita" nikada, zapravo, neće ni doći.

Svetski mediji komentarišu da se sve oko "bregzita" može nazvati neuspehom i da je krajnje vreme da London to prizna.

TRAMP SE RADUJE TRGOVINI

AMERIČKI predsednik Donald Tramp ocenio je juče da postoji ogroman potencijal za trgovinski sporazum SAD - Velika Britanija, u trenutku kada su se pregovori o "bregzitu" u Londonu našli u ćorsokaku. "Moja administracija se raduje pregovorima o velikom trgovinskom sporazumu sa Velikom Britanijom. Potencijal je neograničen!", tvitovao je Tramp.

EK: BRITANIJA ĆE MORATI DA OPRAVDA ODLAGANjE

BRISEL (Tanjug) - Evropska komisija saopštila je da će Britanija morati da opravda bilo kakav zahtev za odlaganje Bregzita, dok će se evropski lideri pre svega voditi idejom da ne bude nikakvih ometanja u evropskim institucijama dok se taj zahtev razmatra.

"Zahtev za produženje Člana 50. zahteva jednoglasnu saglasnost svih 27 država članica", saopšteno je iz Evropske komisije u reagovanju na glasanje u britanskom parlamentu, čiji su poslanici zatražili odlaganje Bregzita, prenosi Rojters.

Evropska komisija će održati sastanke idućeg četvrtka i petka, a pojedini evropski lideri su saopštili da Britanija mora da napusti EU pre izbora za Evropski parlament u maju ili, ukoliko se Bregzit odloži, da u njima učestvuje, kako legitimnost izbora ne bi bila dovedena u pitanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije