POSLE drugog kraha sporazuma o "bregzitu", koji je britanska premijerka Tereza Mej uspela da isposluje sa čelnicima EU, loptica je u sredu uveče ponovo bila u rukama poslanika Donjeg doma parlamenta u Londonu. Oni su odlučivali o tome da li će Britanija napustiti EU bez pisanog dogovora. Mejova je, u sredu uoči glasanja, poručila svojim konzervativcima da mogu da postupe prema sopstvenom nahođenju i izjasne se, ne obazirući se na stav vrha stranke.

U predlogu, o kome su se izjašnjavali poslanici, pisalo je: "Donji dom parlamenta ne odobrava izlazak iz EU 29. marta bez sporazuma i plana o daljim odnosima". U slučaju da izlazak bez dogovora nije prošao, danas sledi i treće glasanje - o odlaganju "bregzita" prolongiranjem primene člana 50.

U pitanju je praktično podizanje rampe za definitivni izlazak Britanije iz EU. To, eventualno odlaganje, unapred je oročeno na maksimalno tri meseca.


Pročitajte još - DEBAKL TEREZE MEJ: Britanski parlament ponovo odbacio sporazum o bregzitu

Mejova je izbegla da komentariše izjavu lidera opozicionih laburista Džeremija Korbina da je "možda vreme za nove opšte izbore". Premijerka nije želela da govori o svojoj eventualnoj ostavci, podsećajući da je u parlamentu izglasano poverenje vladi. Glavni zagovornik referenduma o "bregzitu" Najdžel Faraž izjavio je da smatra da bi izlazak Velike Britanije iz EU mogao da bude pomeren za godinu dana. To odlaganje značilo bi da bi Britanija mogla da učestvuje na majskim izborima za Evropski parlament.

- Britanski parlament je propustio poslednju šansu za postizanje sporazuma o "bregzitu" - izjavio je u sredu Pjer Moskovisi, evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja. - Sada je vreme da Britanci kažu šta žele, pošto su se izjasnili šta ne žele. EU i zemlje članice sada treba da ubrzaju pripreme za "bregzit", zakazan za 29. mart.


CARINSKE STOPE

TRENUTNO se 80 odsto proizvoda u Veliku Britaniju uvozi bez carinskih stopa, a u slučaju "bregzita" bez sporazuma, taj procenat bi se popeo na 87. Za određene privredne grane, poput poljoprivrede, carinske stope ostaju. Britanska vlada je saopštila da neće zahtevati carinske deklaracije za robu koja ide iz Republike Irske u Severnu Irsku.