„MORAMO STIĆI RUSIJU I KINU“: Pentagon ulaže u pametno oružje

Tanjug

14. 03. 2019. u 14:00

„МОРАМО СТИЋИ РУСИЈУ И КИНУ“: Пентагон улаже у паметно оружје

Pentagon ,Foto EPA

Pentagon je prošle godine izdvojio 84 miliona dolara, dok ove godine za razvoj veštačke inteligencije traži 414 miliona dolara, što prema pisanju „Foks njuza“ dosta govori o naporima Pentagona da učini američko oružje „pametnijim“
Pentagon planira značajno da poveća sredstva za razvoj veštačke inteligencije jer postoji opasnost da Ameriku u toj oblasti prestignu Rusija i Kina, koje su se već upoznale sa svim mogućnostima primene veštačke inteligencije u ekonomske i vojne svrhe, saopštava „Foks njuz“.


Za te svrhe Pentagon je prošle godine izdvojio 84 miliona dolara, dok ove godine za razvoj veštačke inteligencije traži 414 miliona dolara, što prema pisanju „Foks njuza“ dosta govori o naporima Pentagona da učini američko oružje „pametnijim“.


Smatra se i da će modernizovani sistemi veštačke inteligencije pomoći da se predvide kvarovi na opremi, zatim koje delove vojnih helikoptera i automobila je potrebno zameniti, a takođe će pomoći da se dovede u red dokumentacija o tehničkom održavanju.


Pored toga, veštačka inteligencija će se koristiti u sistemima sajber bezbednosti, kao i za programiranje bespilotnih letelica, koje bi naučili da raspoznaju civile prilikom vazdušnih udara, a može se koristiti i za obavljanje operacija pružanja humanitarne pomoći za vreme velikih požara i uragana.


PROČITAJTE JOŠ: Matis upozorio Siriju da ne koristi hemijsko oružje


„Foks njuz“ navodi i da je prošlog meseca Pentagon predstavio svoju strategiju za korišćenje veštačke inteligencije.


Podsetimo, predsednik SAD Donald Tramp je 11. februara potpisao ukaz prema kojem je za federalne izvršne vlasti prioritet istraživanje i uvođenje veštačke inteligencije. On je tom prilikom izjavio da je kontinuirano liderstvo SAD u oblasti veštačke inteligencije od velikog značaja kako bi se zaštitili ekonomski interesi i nacionalna bezbednost SAD.


Tada se oglasio i Majkl Braun, direktor Odeljenja Pentagona za inovacije u odbrani, rekavši da su Kina i Rusija većotkrile neverovatan vojni i ekonomski potencijal veštačke inteligencije i velikodušno finansiraju taj pravac sa ciljem da postanu lideri u toj oblasti.


„Jedan od aduta kineskih vlasti je i princip mešanja civila i vojnika u okviru kojeg se sve inovacije u okviru komercijalnog razvoja veštačke inteligencije odmah predaju kineskoj vojsci“, rekao je Braun.


Međutim, problem sa kojim se Pentagon suočava je što određene IT kompanije iz Silicijumske doline neće da sarađuju sa njim, jer ne žele da se njihovi algoritmi koriste za stvaranje bilo kakvih „robota-ubica“.


(sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

za 'potrosni materijal i kolateralne stete...

14.03.2019. 14:33

..se ne brinu"!Zacas posla,proglase mene za diktatora i bombarduju Srbiju "pametnim" oruzjem!Iz cele gungule,ja cu izaci ziv i zdrav,kako bi mogli da mi sude za "ratno p[rezivljavanje".Niko nema prava da ostane ziv,dok oni tuku!Ostace ziv samo onaj kome ce sutra suditi "sudovi pravde".Koliko sutra,neko od njih,ce nam soliti pamet,kako su Rusi "daleko ispred njih",i da oni moraju da sacuvaju postavljeni cilj:"Odbrambeni karakter Alijanse"!?Kao sto je poznato:NAPAD JE NAJBOLJA ODBRANA!Toga se drze

Niko

14.03.2019. 15:05

bolje da ulaze u osnovnu skolu,da nebi izlazili samo debili iz nje...da odemo u finsku i kazemi nabrojte drzave evrope zna ce,a da odemo u teksas i kazemo to isto niko nebi znao da pokaze i nabroji drzavi amerike a kamoli negde dalje

naranca

14.03.2019. 16:25

Gluposti odvajaju za oruzije vise nego Rusija I Kina zajedno...Postali su robovi sopstvenog militaristickog fasizma….Ni govora o nekoj demokratiji.Bice gadno kad pocnu pucevi kao u Africi!!!!!

mama

14.03.2019. 17:17

Posto su zaglupeli svoje drzavljane i isprali im mozak sad ih plase CNN glasnogovornici da bi odrali stanovnistvo za naoruzanje i zapoceli nove ratove!Ipak raduje me malo njihovog straha od rusije!

Zaplanjac

14.03.2019. 19:09

Necete moci da se poredite sa Rusijom jos mnogo godina. Oni su za Ameriku super sila.