Aukcija umetničkih dela iz nacističke Nemačke

Tanjug

05. 03. 2019. u 22:41

Аукција уметничких дела из нацистичке Немачке

Aukcija umetničkih dela ,Foto Tanjug/Ap

Oko 200 umetničkih dela iz kolekcije jevrejskog advokata Ismara Litmana, koja su tajno prebačena iz nacističke Nemačke u SAD, naći se na aukciji u Njujorku
Oko 200 umetničkih dela iz kolekcije jevrejskog advokata Ismara Litmana, koja su tajno prebačena iz nacističke Nemačke u SAD, naći se na aukciji u Njujorku.

U ponudi u akcijskoj kući "Svon galeris" uglavnom će biti crteži, bakropisi i litografije koji su pripadali kolekciji od oko 6.000 umetničkih dela koliko ih je Litman sakupio.

Na aukciji će se naći dela koje je iz Nemačke pre Drugog svetskog rata izneo Litmanov sin, koji se nastanio u Teksasu, prenosi AP.

Potpredsednik aukcijske kuće Tod Vejman rekao je da je kolekcija značajna zbog jedinstvenog fokusa na nemačke radove.

Pročitajte još - SKANDAL U ŠKOLI: Učenici koristili nacistički pozdrav (FOTO)

Litman se družio s mnogim umetnicima čija je dela prikupljao, kao što su Oto Miler i Hajnrih Tišler, ali restrikcije jervejskim advokatima, koje su uvedene sa dolaskom nacista na vlast, dovele su do propasti Litmanove prakse.


Litman je izvršio samoubistvo 1934. godine.

Njegov sin Edvard, koji je emigrirao u SAD 1933. godine, vratio se u Nemačku nakon smrti oca i uspeo da prebaci oko 800 dela u SAD, rekao je sin Edvarda Litamana, 81-godišnji Džon Litman.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije