Severna Koreja osudila je nove sankcije koje su SAD uvele protiv te zemlje, navodeći da bi time mogla "zauvek da se blokira" denuklearizacija Severnokorejskog poluostrva.

SAD su upravo uvele sankcije protiv trojice severnokorejskih lidera među kojima je jedan od najviših zvaničnika zemlje za koga je američka diplomatija navela da spada među "najgore na svetu" po pitanju ljudskih prava.

Ove mere, uglavnom simbolične pošto je Severna Koreja već podvrgnuta brojnim sankcijama, donete su u vreme kada su pregovori o nuklearnim pitanjima između Pjongjanga i Vašingtona u zastoju, navodi agencija Frans pres.

PROČITAJTE JOŠ: Severna Koreja testirala „ultramoderno taktičko oružje"

Predsednik SAD Donald Tramp stalno pominje novi sastanak s severnokorejskim vođom Kim Džong Unom početkom 2019. godine. Njihov istorijski samit održan je u Singapuru u junu.

PROČITAJTE JOŠ: Kim spreman da pusti inspektore u glavni nuklearni kompleks?

U saopštenju koje je severnokorejska novinska agencija KCNA objavila juče, Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje pozdravilo je Trampove napore za poboljšanje bilateralnih odnosa ali je optužilo Stejt department da želi "po svaku cenu" da vrati te odnose na one kakvi su bili prošle godine obeležene razmenom vatre."

Vašington bi napravio "veliku grešku u proračunu" ukoliko bi verovao da može da prisili Severnu Koreju da odustane od svog nuklearnog arsenala pritiscima i sankcijama, navodi se u tekstu i dodaje da bi to "zauvek blokiralo put ka denuklearizaciji poluostrva".

Na sastanku u Singapuru Tramp i Kim su se obavezali na potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva ali nisu govorili o detaljima kako će to biti ostvareno, što ostavlja prostor za razna tumačenja.

Vašington traži denuklearizaciju Severne Koreje pre bilo kakvog ukidanja sankcija dok Pjongjang osuđuje "gangsterske metode " Amerikanaca i optužuje ih da traže jednostrano razoružanje bez bilo kakvih ustupaka.

Najnovije sankcije protiv trojice zvaničnika usvojene su na osnovu redovnog izveštaja Stejt departmenta američkom Kongresu koji se posebno odnosio na nedostatak slobodnih medija i slobde izražavanja u Severnoj Koreji.

"Kršenja ljudskih prava u Severnoj Koreju i dalje su među najgorim na svetu i uključuju vanpravna ubistva, prinudni rad, mučenja, produženi arbitrerni pritvor, silovanja, prisilne pobačaje i drugo seksualno nasilje", navelo je američko Ministarstvo spoljnih poslova.

Među sakncionisanim zvaničnicima je direktor odelenja za Organizaciju u Korejskoj radničkoj partiji Čve Ren He, koji se smatra desnom rukom severnokorejskog vođe Kim Džong Una.