Merkel: Bila mi je čast voditi CDU, vreme za novo poglavlje

Tanjug

07. 12. 2018. u 13:22

Меркел: Била ми је част водити ЦДУ, време за ново поглавље

Angela Merkel, Foto: Tanjug / AP

Nemačka kancelarka u poslednjem govoru kao predsednica CDU, na skupštini stranke, oprostila se emotivnim govorom u kojem je rekla da joj je bila čast što je 18 godina bila na vodećoj funkciji u stranci
BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel u poslednjem govoru kao predsednica CDU, na skupštini stranke, oprostila se emotivnim govorom u kojem je rekla da joj je bila čast što je imala mogućnost da bude 18 godina na vodećoj funkciji u stranci.

„Imam osećaj zahvalnosti, bila mi je velika čast. Sada je vreme da otvorimo novo poglavlje“, kazala je ona. Nakon oproštajnog govora Merkelova je pozdravljena desetominutnim aplauzom, a pojedini delegati nosili su transparente "Hvala, šefice!".

U svom obraćanju Merkel se osvrnula i na sve snažniju desnicu „AfD“, rekavši da je ono što karakteriše demohrišćane jeste se od drugih razlikuju, ali nikada nikog ne izopštavaju. „Mi demohrišćani se ponekad svađamo, ali nikada ne sejemo mržnju protiv drugih ili ponižavamo druge ljude“, naglasila je ona dodajući da CDU uvek služi građanima Nemačke.

PROČITAJTE JOŠ - ANGELA MERKEL DOBIJA NASLEDNIKA: Čeka se Merc?

Povodom loših rezultata u istraživanjima Merkel je apelovala na stranačke kolege da CDU pokaže šta zna. „Naša CDU je danas drugačija od one iz 2000., i to je dobro tako. CDU 2018. ima pravo da gleda u budućnost novim „glavama“, strukturama, ali uz iste vrednosti koje zastupa“, rekla je Merkel.

Ona je, ujedno, branila sve mere koje je preduzela za vreme vođenaj stranke, ukazujući posebno na ukidanje vojne obaveze i uvođenja „Hartz IV“ socijalne pomoći. Prema njenim rečima „Hartz IV“ je bio pravi odgovor na pet miliona nezaposlenih. „Podržali smo pravu reformu“, naglasila je Merkel.

Kada je reč o ukidanju vojne obaveze istakla je da se radi o ispravnom koraku, koji je jasan odgovor na promenjeno međunarodno bezbednosno stanje. Takođe je govorila i o svom uzdržanom stilu vođenja, objasnivši da se, tamo gde je partija očekivala oštar odgovor, radije „borila floretom ili ćutala“.

„Znam da sam iskušavala vaše živce time“, kazala je Merkel. Ocenila je da je skupština stranke šansa za postavljanje smernica za snažniju CDU. Podsetila je da je u Nemačkoj u poslednjih 70 godina CDU/CSU bila na vlasti 50 godina, i da ima nameru da nastavi da vodi brigu o zemlji.

„Mi imamo snagu da pobeđujemo na izborima ako odlučno i jedinstveno budemo vodili borbu“, kazala je ona. Međutim, kritikovala je svađe između CDU i koalicionog partnera CSU. „Kuda nas vodi neprestana svađa osetile su žestoko CDU i CSU“, kazala je Merkel.

Inače, skupštini CDU u Hamburgu prisustvuju i brojni strani gosti, među kojima je i sekretar za međunarodne odnose SNS i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)