EU i Bil Gejts osnovali investicioni fond za čistu energiju

Beta

17. 10. 2018. u 21:41

ЕУ и Бил Гејтс основали инвестициони фонд за чисту енергију

Foto Tanjug, AP

Evropska unija i američki milijarder Bil Gejts pokrenuli su danas investicioni fond od 100 miliona evra za podršku razvoju tehnologija u oblasti čiste energije

Evropska unija i američki milijarder Bil Gejts pokrenuli su danas investicioni fond od 100 miliona evra za podršku razvoju tehnologija u oblasti čiste energije.

Suosnivač Majkrosofta koji je uključen u borbu protiv klimatskih promena i predsednik kompanije Brejktru Enerdži Venčers (Breakthrough Energy Ventures) potpisao je sa Evropskom komisijom nacrt ugovora za osnivanje fonda Brejktru Enerdži Jurop (Breakthrough Energy Europe - BEE).

Radi se o zajedničkom inveticionom fondu koji treba da pomaže inovativnim evropskim firmama da razvijaju i komercijalizuju radikalno nove tehnologije u oblasti čiste energije, saopštila je Evropska komisija.

PROČITAJTE JOŠ: Najava novih zabrana upotrebe plastike u EU

"Ovaj investicioni fond od 100 miliona evra je prvi ovog tipa i osnovan je u rekordnom vremenu", rekao je Maroš Šefčović, potpredsednik Komisije zadužen za energetiku.

Fond "Breakthrough Energy Europe" treba da počne s radom 2019. godine prema Komisije. Pola kapitla je iz Gejtsove kompanije a druga polovina iz EU programa za istraživanje i inovacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Маја М.

18.10.2018. 18:37

@Plemenito - За онај златни милион преживелих у свету за који се залаже.

Dragan

26.06.2019. 09:05

@Plemenito - Draga Maja, da li ti STVARNO mozes da zamislis dobar zivot za covecanstvo od 20 milijardi?

Бата Коле

21.09.2019. 01:46

@Plemenito - Za "zlatnu milijardu ljudi" Majo M. Bil Gejts nije genocidan čovek, on se ne bori za uništenje bilo kog naroda, on se bori zauništenje 5/6 čovečanstva, on je jedan od neprijatelja ljudske vrste, a ta vrsta zločina je namerno izostavljena u bilo kojem krivičnom zakonodavstvu. Za "razvoj čiste energije !?", pa zašto onda ne ulaže u razvoj hladne fuzij. Tada bi smo rešili sve enegetske probleme za naredne milione godina, a planetu bi smo pretvorili u "rajsku baštu", bez gladnih i siromašnih ljudi