MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKAHOĆE li divizioni sistemi S-300 koje će uskoro dobiti Sirija, "pokriti" njeno nebo ili će još više zakomplikovati situaciju u tom regionu, glavna su pitanja o kojima se raspravlja posle odluke Kremlja. I dok u Moskvi misle da će S-300 "ohladiti glave" ratobornih u Stejt departmentu, SAD ocenjuju da će se zbog njih rizik povećati. Uostalom, još pre nekoliko meseci izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman je izjavio da ako Sirijci zapucaju sa S-300, ti sistemi će biti uništeni.

Pročitajte još: STIGAO RUSKI ODGOVOR: Sirija dobija s-300

O mogućnostima S-300 u Izraelu sve znaju, pa mnogi misle da njegovi avioni neće prelaziti granicu Sirije jer će biti oboreni. Vojni analitičari moskovske "Nezavisimaje gazete" tvrde da će na početku na komandnim punktovima S-300 biti ruski instruktori što znači da će i njihova efikasnost biti velika. Osim toga, u Moskvi su rekli da će nad Sirijom ometati rad satelitskih navigacijskih uređaja kao i avionskih radara potencijalnih protivnika.

Penzionisani ruski general Ajteč Bižev, koji je mnogo puta bio u Siriji, kaže da izraelska avijacija može preko Golanske visoravni da ulazi u Siriju na malim visinama, gađa ciljeve raketama i brzo se vrati.

Posadi S-300 je šest minuta dovoljno da uključi sve uređaje i ako se posle toga izraelski avioni nađu u Siriji, njima preti opasnost da budu srušeni. U klimatskim uslovima kakvi su u Siriji, S-300 ne može biti stalno uključen.

Pročitajte još: SAD UPOZORAVAJU RUSIJU: S-300 u Siriji bio bi velika greška

Prema podacima izraelskih medija, samo u poslednje dve godine Izrael je objktima u Siriji naneo više od dve stotine udara raketama i bombama. Početkom septembra su gađali čak i vojne sirijske objekte u provinciji Tartus gde Rusi imaju vojnu bazu.

Za sve vreme Sirijci su uspeli da obore samo jedan izraelski avion F-16. Inače, 10. februara Izrael je gađao avio-bazu nedaleko od Palmire i tada je avion pogođen, ali su dva pilota uspela da se katapultiraju na izraelskoj teritoriji.

Bez obzira na pretnje iz Tel Aviva da će uništiti sistem S-300, ako on bude gađao izraelske avione, to neće biti lako izvodljivo jer će ih ruska armija sigurno zaštititi. Pre nego što krenu u nove vojne akcije u Siriji, izraelsko vojno rukovodstvo će morati da razmisli da li mu se isplati sukob sa Rusijom.

CILjEVI

DIVIZION S-300 PMU2 može istovremeno da gađa 36 ciljeva sa 72 rakete 48H6E koje su u odnosu na stare mnogo bolje zaštićenje od protivničkog elektronskog ometanja. Mada u ponedeljak u Moskvi nisu kazali koliko će dostaviti Siriji diviziona, analitičari veruju da će ih biti najmanje tri a najviše pet.