STOTINAK ronilaca, kao i trojica pripadnika tajlandskih "foka" i australijski lekar koji je sve vreme u pećini Tam Luang u Tajlandu brinuo o zdravlju 12 zarobljenih dečaka uzrasta od 11 do 17 godina i njihovog trenera (25) - moglo je da se udavi na samom kraju spasilačke akcije. Mladi fudbaleri već su bili na sigurnom, kad je glavna pumpa prestala da radi i voda nezadrživom snagom krenula u deo pećine u kojoj su se ronioci nalazili. Nekim čudom, oni su ipak uspeli da se evakuišu.

Članovi fubalskog tima i njihov trener ostali su zarobljeni u pećini na severu Tajlanda od 23. juna, jer su monsunske kiše podigle nivo vode. Punih devet dana nije se znalo gde se nalaze, ni da li su uopšte živi. Svi su sada u bolnici u gradu Čijang Raj i oporavljaju se od pretrpljene fizičke i psihičke traume. Kako piše britanski Bi-Bi-Si, oni će biti pušteni svojim kućama najranije za sedam dana.Pročitajte još: Svi dečaci i trener izvučeni iz pećine; Čestitke svetskih lidera; Pozivnica na "Old Traford"

Svi su znatno izgubili su na težini, ali su generalno u dobrom stanju, izjavili su u sredu lekari. To su potvrdile i prve fotografije dečaka: sede u krevetima, nasmejani i prstima pokazuju znak "V", što znači, "viktori", odnosno, pobeda.

Prva četiri spasena dečaka osećaju se dobro, jedu normalno hranu i šetaju, četvorica spasena u ponedeljak i dalje jedu samo mekanu hranu, dok oni iz poslednje grupe koja je pristigla u bolnicu u utorak uveče, kao i njihov trener, imaju infekciju pluća, saopšteno je na konferenciji za medije.Pročitajte još: Osam dečaka na sigurnom, zatočena deca i trener dobrog su zdravlja; Nastavak operacije u utorak (VIDEO)
Svi dečaci biće poslati kod psihologa, da bi se blagovremeno otkrile eventualne posledice zatočeništva po njihovo mentalno zdravlje. Lekari strahuju od četiri vrste bolesti koje bi mogle da se pojave kod dečaka narednih dana. To su pećinska bolest, leptospiroza, meliodoza i takozvano besnilo slepih miševa.

POBEDA "NA DAR"

FRANCUSKI fudbaler Pol Pogba posvetio je tajlandskim mladim kolegama pobedu nad Belgijom (1:0) u polufinalu Svetskog prvenstva. "Ova pobeda je za heroje dana, svaka čast dečaci, tako ste jaki", napisao je Pogba na "Tviteru". Inače, FIFA je dečake pozvala na finale Mundijala.