Svi dečaci i trener izvučeni iz pećine; Čestitke svetskih lidera; Pozivnica na Old Traford

Tanjug/NovostiOnline

10. 07. 2018. u 08:26

Svih dvanaest dečaka i dvadesetpetogodišnji trener izneseni su na nosilima i ukazana im je pomoć u improvizovanoj ambulanti na ulasku u pećinu

Сви дечаци и тренер извучени из пећине; Честитке светских лидера; Позивница на Олд Трафорд

Foto: print screen Youtube

Uspešno je završena treća faza operacije spasavanja dečaka i trenera iz pećine na severu Tajlanda. Svi

Svih dvanaest dečaka i dvadesetpetogodišnji trener izneseni su na nosilima i ukazana im je pomoć u improvizovanoj ambulanti na ulasku u pećinu.

Dvanaest dečaka, članova fubalskog tima i njihov trener ostali su "zarobljeni" u pećini na severu Tajlanda 23. juna, jer su monsunske kiše podigle nivo vode.


POČELA TREĆA FAZA SPASAVANJA

Foto Tanjug-AP

Roditelji su videli osmoricu dečaka spasenih iz pećine na Tajlandu, koji se trenutno nalaze u bolnici, rekao je sekretar Ministarstva zdravlja Tajlanda DŽedsada Čokdumrongsuk.

Sekretar dodaje da su roditelji decu videli kroz zaštitno staklo, jer još uvek vrše preglede kako bi se utvrdilo da li neki od dečaka imaju infekcije, prenosi AP.

DŽedsada kaže da postoji mogućnost da dvojica dečaka imaju plućne infekcije, ali da su "zdravi i nasmejani".

"Deca su fudbaleri, imaju jak imunitet. Svi su veseli i srećni što će izaći, ali svakako ih mora pregledati doktor", rekao je sekretar, dodajući da će u bolnici ostati i do sedam dana.


Foto Tanjug-AP
AP navodi da doktori oprezno postupaju sa decom, a sekretar je rekao da do sada nisu imali ovakvu situaciju.

Dečacima je apetit dobar, rekli su da su strašno gladni i za doručak su tražili hleb sa čokoladnim prelivom, čemu su se prvobitno protivili doktori, jer su dečake hranili lako varljivom i uglavnom bezukusnom hranom, ali su na kraju popustili, navodi Rojters, pozivajući se na izjavu sekretara.

U međuvremenu, počela je i treća faza operacije spasavanja preostala četiri dečaka i njihovog trenera iz pećine na severu Tajlanda, a zvaničnici najavljuju da će sva petorica biti izvučena tokom dana.

Šef spasilačke misije Narongsak Osotanakorn izjavio je da je 19 članova spasilačke ekipe ušlo u pećinu, preneo je Rojters.

Osotanakorn je naveo da je poslednja faza operacije spasavanja počela nešto posle 10 časova po lokalnom vremenu.

Foto: Print screen Youtube

"Sva petorica će biti istovremeno danas izvučena", rekao je Osotanakorn, što su prisutni s radošću glasno pozdravili.

On je napomenuo da bi ova faza spasavanja mogla da traje nešto duže nego prethodne dve, koje su završene u roku od nekoliko sati.

AP prenosi da će pećinu danas napustiti i lekar i trojica pripadnika tajlandskih "foka" koji su sa dečacima.

Istovremeno je objavljeno i da će rezultati medicinskih pregleda dosad izvučenih dečaka biti poznati za "24 do 48 sati".

U jučerašnoj akciji spasavanja iz pećine u Tajlandu izvučena su četiri dečaka, koliko i prethodnog dana, potvrdili su predstavnici tajlandske mornarice.

Grupa od 12 dečaka i njihov trener nalazili su se u pećini od 23. juna.

DRUŠTVENE MREŽE BRANE TRENERA


Foto: print screen Youtube

Akapol Čantavong, 25-godišnji fudbalski trener sa Tajlanda koji je poveo 12 dečaka iz svog kluba u pećinu, za neke je glavni krivac za ovu nesreću, međutim, na društvenim mrežama mnogi iz Tajlanda i drugih delova sveta stali su u njegovu odbranu.

Oni mu daju zasluge za to što su dečaci dobro i posle 15 dana provedenih u poplavljenoj pećini, preneo je Index.hr.

"Sa 25 godina ovaj trener je i sam još dete. Ali očito je bio velika inspiracija dvanaestorici dečaka čiji moral, izgleda, nikad nije pao uprkos svemu kroz šta su prošli. Veliko poštovanje za ovog trenera", napisala je jedna tviterašica.

Drugi korisnik tvitera, nagrađivani pisac Adžad Nazir, otkrio je kako je Akapol izgubio porodicu još kao dete.

Nakon ove tragedije otišao je u manastir, ali se ipak vratio i na kraju "ceo svoj život posvetio treniranju dece".

Foto Tanjug-AP

SPASENI DEČACI: NEDOSTAJE NAM DOM

Osmorica dečaka spasenih iz pećine na severu Tajlanda među prvim stvarima koje su rekli u bolnici je da im nedostaje dom.

"Nedostaje nam dom", rekli su dečaci, koji ističu i da su srećni, preneo je Bi-Bi-Si.

Neke od dečaka su sinoć videli članovi porodica, ali samo kroz zaštitino bolničko staklo.

IVAN KARADŽIĆ: DIVIM SE SNAZI OVIH DEČAKA

Ronilac srpskog porekla Ivan Karadžić rekao je da se divi “neverovatnoj snazi” dečaka zarobljenih u pećini, prenosi BBC.

- Ne mogu da shvatim kako su ova mala deca tako opuštena – kazao je spasilac.

On je upozorio je pećina jako opasno okruženje u kom svašta može da pođe naopako.

- Prinuđeni su da rade nešto što nijedno dete dosad nije radilo. Nije normalno da deca sa 11 godina rone kroz pećinu. Oni moraju da prođu kroz nešto što se smatra jako opasnim terenom, na nultoj vidljivosti, samo uz pomoć baterijskih lampi. Naravno, plašili smo se da ne izbije panika. Mogu da zamislim čitav niz kvarova na opremi koji mogu da se dese - objasnio je ronilac za britansku televiziju.

Foto Tanjug-AP

MASKOVA PODMORNICA SOFISTICIRANA ALI NEPRAKTIČNAVođa spasilačke misije je “kulturno odbio” pomoć milijardera Ilona Maska koji je jutros dostavio specijalnu mini-podmornicu za spasavanje dečaka. On je prethodnih nekoliko dana sa svojom firmom SpaceX dizajnirao i sagradio vozilo koristeći delove raketa.

- Iako je ova tehnologija dobra i napredna nije praktična za ovu misiju – rekao je šef komandnog centra Narongsak Osatenakorn.

Mask je na Tviteru poručio da će ostaviti napravu u slučaju da kasnije nekome zatreba.


— Chu_SpringNews (@Chu_SpringNews) July 10, 2018SPASEN DEVETI DEČAK

Deveti dečak je spasen iz pećine na severu Tajlanda. NJemu je ukazana pomoć u improvizovanoj ambulanti na na ulasku u pećinu, prenosi CNN.HOLIVUD SNIMA FILM?

Dvojica holivudskih producenata stigla su na Tajland, mada nije potvrđeno da je počelo snimanje bilo kakvog filma o drami zarobnjenih dečaka i njihovog trenera počelo, prenosi BBC.

Američka kompanija “Pure Flix“ poslala je Majkla Skota i koproducenta Adama Smita, a oni su već obavili neke intervjue.

Upitan da li je njihov brzi dolazak možda neukusan, Smit je rekao da će i druge kompanije ubrzo poslati svoje ljude.


I DESETI DEČAK IZVUČEN IZ PEĆINE

Deseti dečak je izvučen iz poplavljene pećine zajedno sa devetim, prenosi Rojters izjavu svedoka koji je video kako spasioci iznose dva nosila. Ovu informaciju potvrdio je i britanski Gardijan.VOLONTERI KUVAJU, PERU ODEĆU, VOZE LJUDE...

Kuvari i trećeg dana operacije spasavanja dečaka i trenera neumorno kuvaju za spasioce ispred pećine. Danas je na meniju pržena svinjetina koja se sprema u velikom voku.

Volonteri su prethodnih svakodnevno kuvali na stotine obroka u nekoliko velikih poljskih kuhinja, a sinoć je spremano i tradicionalno jelo od prženog pirinča, koje su dečaci tražili u bolnici

LJudi pomažu kako stignu, pa tako neki svojim motorom prevoze ljude dok jedna žena sakuplja i pere odeću ronilaca svako veče.

— Mohamed Madi (@m_madi) July 9, 2018— Mohamed Madi (@m_madi) July 9, 2018— Mohamed Madi (@m_madi) July 9, 2018


Foto: royalthaipolice.go.thI 11. DEČAK NA BEZBEDNOM

Foto: Tanjug-AP


Još jedan, ukupno jedanaesti, dečak je na nosilima iznesen iz pećine, prenosi Rojters izjavu svedoka sa lica mesta.

Ovu informaciju potvrdio je izvor CNN-a koji učestvuje u spasilačkoj misiji.
Preostalo je samo da se spasu trener i poslednji dečak.

Foto: print screen Youtube

IZVUČENI SVI DEČACI I TRENER

Iz pećine na severu Tajlanda izvučeni su poslednji, 12. dečak i trener, koji su više od dve nedelje bili zaglavljeni u poplavljenoj pećini, prenosi AP.

Pripadnici moranaričkih "foka" su naveli da su svi bezbedni, a u pećini su jedino ostali lekar i trojica "foka".

BBC prenosi da su jedna ambulantra kola napustila ulaz u pećinu.


POHVALE ZA IZUZETAN PODVIG I SEĆANJE NA STRADALOG HEROJA

Do sada neviđenu akciju spasavanja hvale u celom svetu, a šef misije Narongsak Osotanakorn opisao je svoju ekipu kao "tim Ujedinjenih nacija", prenosi BBC.

Razlog je taj što su spasioci i volonteri došli iz mnogo zemalja, između ostalih Velike Britanije, Kine, Mjanmara, Laosa, Australije, SAD, Japana...

Srbija je kao svog "predstavnika" imala Ivana Karadžića, ronioca iz Danske srpskog porekla. On je kao i mnogi ronioci sa svih strana sveta rizikovao život u potrazi za izgubljenim dečacima i trenerom.

U kampu ispred pećine vlada slavljenička atmosfera, ali se mnogi sećaju heroja tajlandske mornarice Samana Gunana koji nije dočekao da vidi na svetlu dana dečake za koje je dao život.— Jonathan Head (@pakhead) July 10, 2018— Wyre Davies (@WyreDavies) July 10, 2018ČESTITKE TRAMPA, MEJOVE, MERKELOVE

Američki predsednik Donald Tramp, premijerka Velike Britanije Tereza Mej i kabinet nemačke kancelarke Angele Merkel oglasili su se na Tviteru povodom srećnog ishoda akcije spasavanja dečaka i njihovog trenera iz pećine.

Tramp je čestitao "fokama" tajladske mornarice, dodavši kako je ovo sjajan trenutak.
Mej je oduševljena podvigom čestitala na hrabrosti svima koji su bili umešani, dok je predstavnik za štampu nemačke kancelarke Stefan Sajbert izrazio divljenje zbog istrajnosti zarobljenih i odlučnosti spasilaca.


TAJLANDSKI SPASIOCI:NE ZNAMO DA LI JE ČUDO ILI NAUKA

Tajlandske mornaričke foke nakon što je završena operacija spasavanja 12 dečaka i njihovog fudbalskog trenera iz pećine na severu Tajlanda, objavili su na Fejsbuku da ne znaju da li je to čudo, nauka ili nešto drugo.

"Ne znamo da li je to čudo, nauka ili šta već. Svih 13 članova tima Divlje svinje su sada van pećine", napisale su mornaričke foke.

Kako BBC prenosi za sada nema podataka o lekaru i tri spasioca koji su poslednjih dana bili sa dečacima.


Šef misije spasavanja i guverner provincije Čiang Rai u kojoj se nalazi pećina Narongsak Osotanakorn, opisao je misiju spasavanja kao "Tim Ujedinjenih nacija", budući da su u njemu bili specijalci i volonteri iz Velike Britanije, Kine, Mjanmara, laosa, Australije, SAD, Japana i mnogih drugih zemalja.

Lokalno stanovništvo koje živi u blizini pećine davalo je tokom akcije spasavanja svoj doprinos spremajući hranu, čistećiu opremu ronilaca i obezbeđivanjem besplatnog prevoza.

POZIVNICA NA "OLD TRAFORD"

Fudbalski klub Mančester Junajted pozvao je 12 dečaka i njihovog trenera da posete stadion "Old Traford".

Inače, dosta malih fudbalera koji su bili zarobljeni u pećini navija upravo za "đavole".

- Nama je laknulo kada smo čuli da su dečaci i njihov trener koji su bili zarobljeni u pećini na Tajlandu na bezbednom. Bila bi nam čast da poželimo dobrodošlicu timu "Divlje svinje" i njihovim spasiocima na "Old Trafordu" - piše na zvaničnoj Fejsbuk strani ekipe iz Mančestera.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Гојко

10.07.2018. 09:39

Nadam se da će trener ovih dečaka biti propisno kažnjen zbog ove neodgovorne situacije koja je nepotrebno izazvala svetsku pažnju.Postojala je zabrana ulaska u tu pećinu kada je kišna sezona.On je mogao svoju decu tamo da gurne,a ne tuđu.Jedan spasioc se zbog njegove nepromišljenosti,već udavio.

Коколо

10.07.2018. 13:44

@Гојко - Наравно да је тренер крив, али треба имати у виду да је успео да их одржи у животу све ове дане, да је ИПАК нашао безбедно место за опстанак, да је и сам млад и да је у ствари радио што и ко зна колико пре њега, та иницијација, колико год била глупа и опасна је очигледно тамо уобичајена!И да, СПАСИЛАЦ а не СПАСИОЦ, страшно је колико смо неписмени а и то је погубно као и ово са пећином, али на дуже стазе!

Hercegov Grad

10.07.2018. 12:02

Hvala bogu sto sve ide kako treba!Vazno je da se svi spasu i da prezive ovu nevidjenu avanturu!Ranije sam vec rekao da je ovo tema za izuzetan akcioni film!

Vlada Legenda

10.07.2018. 12:18

Evo,ovde se @Gojko@ osudjuje zbog svog komentara,a pitam ja vas šta mislite kakvo mišljenje o tom treneru imaju roditelji te dece....šta biste vi mislili da je vaše dete u pitanju?!Hvala Bogu što ce sve dobro završiti,ali posledica mora biti!Nisu oni bačeni tamo,nego ih je on svojom nepromišljenošću odveo...ili kakav god da je razlog,nisu se izgubili nesrećnim slučajem,već isključivo zbog nepoštovanja zabrane od strane trenera...molim lepo!

Realna

10.07.2018. 13:18

Jedna od najdivnijih vesti ovih dana, toliko neverovatnih detalja, toliko ljudi ujedinjeno oko jednog cilja, spasiti decicu i trenera. Bravo za sve ucesnike u ovom dogadjaju, drzim vam palceve!

Stojko

10.07.2018. 13:24

Ovde drama a u Blicu pet glavnih vijesti o hrvatskoj reprezentaciji. Šta mene boli briga za njih kao da igra Zanzibar. Sretno ljudi a ovu holivudsku bagru natjerati... motkama.

sanja

10.07.2018. 13:38

Dajte molim vas zatvorite Ilona Maska sad u ovu pećinu sa sve njegovim podmornicama pa neka se spasava! Dosadnjaković i samoreklamer!

Stockholm

10.07.2018. 14:34

.,hleb sa cokoladnim prelivom..,deca ko deca svuda na svetu ista i nesto najlepse na svetu

Mikiboy

10.07.2018. 15:06

Bravo svi koji su ucestvovali u spasavanju!A producente iz Holivuda treba da je sramota.

Lenka

10.07.2018. 18:23

Divna vest. Veliki poduhvati se dobro završavaju na Slavu Bogu i kada se ljudi udruže da ostvare plemenit cilj. Lep primer solidarnosti, hrabrosti, strpljenja i brige društva o najmlađim članovima pa ce i oni moći da jednom brinu o drugima. Možda je ovo jedinstven primer spašavanja ali ne treba zaboraviti ni operaciju izvlačenja 33 rudara iz urušenog rudnika u Čileu 2010. godine koja je trajala dva meseca. To su prilike da mediji spasu svoju čast a ne da se bave besprizornima.