Četiri dečaka spasena su u ponedeljak iz pećine u Tajlandu, a operacija spasavanja biće nastavljena u utorak.

Guverner Narongsak Osotanakorn istakao je na konverenciji za novinare da su preostala četiri dečaka i njihov trener dobrog zdravlja i istakao da je do sada izbavljno osmoro dece.

Četiri dečaka koji su izvučeni u nedelju, nalaze se u bolnici gde se vrši ispitivanje njihovog fizičkog stanja, ali još nisu imali kontakt sa porodicama jer se lekari plaše moguće infekcije.

Pročitajte još: Ivan Karadžić za "Novosti" o spasavanju dečaka u Tajlandu: Sjajan osećaj!

Pročitajte još: OVO JE DEČAK KOJI JE PRVI SPASEN IZ PEĆINE: Adul prvi ugledao svetlost dana!

Pročitajte još:RONILAC IVAN KARADžIĆ O SPASAVANjU ZAROBLjENIH DEČAKA: Braćo i sestre hvala na podršci, iscrpljen sam ali neću odustati!

Pročitajte još:SPASAVANjE ZAROBLjENIH U PEĆINI NA TAJLANDU: Završena prva faza izvlačenja, četiri dečaka na sigurnom, nastavak akcije tek za deset sati (VIDEO)09:25 - NASTAVLjENA AKCIJA SPASAVANjA

Akcija spasavanja osam dečaka i njihovog fudbalskog trenera, koji su već dve nedelje zaglavljeni u pećini na Tajlandu, počela je danas u 11 sati po lokalnom vremenu (šest sati ujutru po srednjeevropskom) i u njoj učestvuje više spasilaca nego u juče.

Kako je rekao šef misije spasavanja na konferenciji za novinare, u akciji učestvuje isti multinacionalni tim kao i juče, a veruje se da će spasavanje potrajati nekoliko sati, prenosi Rojters.

Četiri dečaka koji su izvučeni juče, nalaze se u bolnici gde se vrši ispitivanje njihovog fizičkog stanja, ali još nisu imali kontakt sa porodicama jer se lekari plaše moguće infekcije.

Nisu objavljena ni imena spasenih dečaka iz poštovanja prema porodicama dečaka koji se još nalaze u pećini.

Grupa od 12 dečaka i njihov trener nalazili su se u pećini od 23. juna, a u nedelju su izvučena četiri dečaka.

Operacija je morala da bude zaustavljena kako bi se zamenile boce s kiseonikom.

Spasioci su odlučili da nastave s rizičnom operacijom, jer strahuju da bi moglo da dođe do porasta nivoa vode.

Bi-Bi-Si navodi da aktivnosti zabeležene rano jutros na mestu ronjenja nagoveštavaju da je možda već u toku operacija spasavanja preostalih članova grupe ili da će se ona nastaviti.

Najmanje sedam vozila Hitne pomoći uputilo se ka ulasku u pećinu.

Tajlandski ministar unutrrašnjih poslova Anupong Paojinda rekao je da će isti ronioci, koji su učestvovali u jučerašnjoj spasilačkoj operaciji četiri dečaka, sprovesti i narednu operaciju jer su upoznati sa uslovima u pećini i znaju šta da rade.

U komentarima koje je objavila vlada, Paojinda je rekao da su se zvaničnici sastali rano jutros po lokalnom vremenu kako bi razgovarali o narednoj fazi operacije i tome kako izvući još devet osoba iz pećine.

Prema njegovim rečima, ronioci moraju da postave još kanistera sa kiseonikom duž podvodne putanje do mesta gde se nalaze dečaci i njihov trener.

Ministar je rekao da će biti potrebno nekoliko dana kako bi se okončao proces.

On je dodao da su dečaci, koji su juče spaseni, jaki i bezbedni, ali da moraju da prođu kroz detaljne medicinske provere.


U operaciji spasavanja učestvuje tim od 90 ronioca - 40 sa Tajlanda i 50 iz inostranstva.

Ministarka spoljnih poslova Australije Džuli Bišop rekla je da 19 pripadnika australijskog osoblja učestvuje u spasilačkoj operaciji, uključujući lekara koji je igrao ključnu ulogu u proceni koji dečaci mogu da izađu iz pećine i kojim redom.


Bišop je novinarima u Australiji rekla da anesteziolog i iskusni ronilac u pećinama Ričard Haris sarađuju sa tajlandskim medicinskim timom u pećini "kako bi doneli odluke o redu kojim bi dečaci trebalo da budu izvučeni", navodi AP.

Američki predsednik Donald Tramp juče je, takođe, na svom nalogu na Tviteru objavio da SAD veoma blisko sarađuju sa Vladom Tajlanda kako bi pomogle da se sva deca izvuku iz pećine i odvedu na bezbedno mesto.

Prema navodima tajlandskih zvaničnika, prva faza misije je protekla bez problema, a spaseni dečaci su dobrog zdravlja.

Međutim, zbog jakih padavina tokom noći i vremenske prognoze za naredne dane ronioci moraju brzo da rade kako bi oslobodili one koji su još zarobljeni u pećini.

Guverner provincije Čijang Raj, Narongsak Osatanakorn, koji je nadležan za akciju spasavanja, juče je ocenio da operacija teče "bolje nego što je očekivano".

Narongsak je naglasio da su iz pećine prvo izvučeni najzdraviji dečaci i dodao da je u akciji spasavanja učestvovalo 13 stranih i pet tajlandskih ronioca, a da je svaki dečak izvučen u pratnji dva ronioca.

Neki od dečaka prebačeni su helikopterom u obližnji grad Čijang Raj, gde su ih vozila hitne pomoći prebacila u bolnicu, navodi Rojters.

Dečaci, uzrasta od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener u pećini su od 23. juna.

10:20 - MILIJARDER ILON MASK ŠALjE SPECIJALNU PODMORNICU?

Kompanija milijardera i preduzetnika Ilona Maska testira podmornicu za decu koja bi mogla da se iskoristi za spasavanje dečaka zaglavljenih u pećini na Tajlandu.

Mask je na svom Tviteru objavio video na kome se vidi testiranje aluminijumske podmornice u bazenu, a ako testiranje bude uspešno, podmornica će biti poslata na Tajland, prenosi AP.

Portparol Maskove „Boring kompanije“, koja je poslala četiri inženjera u pećinu, izjavio je da su tajlandski zvaničnici zatražili uređaj koji bi eventualno mogao da pomogne deci da prođu kroz uske i poplavljene pećinske prolaze.

(rs.sputniknews.com)

12:02 - TETKA TRENERA: ON SAMO ŽELI DA POMOGNE

TETKA Akapola Čantavonga (25), trenera koji je zarobljen sa dečacima u pećini, rekla je da je on dobra osoba i da nije hteo da dečaci ostanu zarobljeni, prenosi CNN.

Ampron Srivčai kaže da on najviše želi da pomogne drugima i doprinese zajednici.

12:03 - PETI DEČAK IZVUČEN IZ PEĆINE

Peti dečak izvučen je danas iz pećine na severu Tajlanda, izjavio je zvaničnik tajlandske mornarice.

Američki CNN preneo je, na osnovu izjava svedoka, da je izvučeno još najmanje jedno dete iz pećine.

Dvanaest dečaka i njihov fudbalski trener su već dve nedelje zaglavljeni u pećini na Tajlandu, a njihovo spasavanje ometa kiša.

kako prenosi CNN spasioce zabrinjavaju kišni oblaci koji se nadvijaju nad brdom koje okružuje pećinski sistem u kome su dečaci zaglavljeni, što bi moglo da oteža celu akciju.
13:32 - GARDIJAN: SPASEN ŠESTI DEČAK

Šesti dečak je izvučen iz pećine na Tajlandu, potvrđeno je britanskom Gardijanu od strane izvora u spasilačkom timu.

13:58 - TRI DEČAKA UGLEDALA SVETLOST DANA

Spasioci su danas izvukli i trećeg dečaka iz pećine na severu Tajlanda, prenosi CNN. Trener i petorica dečaka i dalje čekaju da ugledaju svetlost dana.

Dvoje ambulantnih kola viđena su kako se udaljavaju od ulaza u pećinu Tuam Luang. Kako piše "Gardijan", najverovatnije su njima šesti i sedmi dečak prevezeni u bolnicu.

14:34 - DANAS IZVUČENO ČETIRI DEČAKA, OSTALI ČEKAJU DO SUTRA

U današnjoj akciji spasavanja iz pećine na Tajlandu izvučena su još četvorica dečaka, potvrdili su predstavnici tajlandske mornarice.

To je javila agencija AP, pozivajući se na saradnika komandanta tajlandskih "foka".

Istovremeno, Rojters je takođe preneo, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika bliskog operaciji spasavanja, da su još četiri dečaka izvučena iz pećine.

Si-En-En je javio da je druga faza akcije spasavanja dečaka i njihovog fudbalskog trenera, koji su već dve nedelje zaglavljeni u pećini na Tajlandu, za danas završena.

U pećini su ostala još četiri dečaka i trener.
Molitva za dečake, foto Tanjug/Ap

Jedan od članova porodice dečaka rekao je za CNN da roditelji ne znaju ko je od dečaka izvučen iz pećine, a ko je još uvek u njoj.

Njihova imena nisu objavljena iz poštovanja prema porodicama dečaka koji se još nalaze u pećini.

Grupa od 12 dečaka i njihov trener nalazili su se u pećini od 23. juna.

Akcija spasavanja nastavljena je danas u 11 sati po lokalnom vremenu i u njoj je učestvovalo više spasilaca nego juče.15:24 - SPASENE DEČAKE ČEKA NIZ ZDRAVSTVENIH ANALIZA

Dečaci su tokom operacije spasavanja iz pećine nosili specijalne maske preko celog lica kao i ronilačka odela sa kojima su prebačeni prvo do obližnje improvizovane ambulante, a zatim i do bolnice.

Njih tamo čeka niz analiza kako bi se utvrdilo ne samo njihovo trenutno stanje već i dugoročni rizik po zdravlje. Na doktorima je da provere nivo kiseonika u krvi, simptome neuhranjenosti, dehidracije, ali i postraumatskog stresa i drugih psiholoških ožiljaka koji bi još dugo mogli da prate decu.

Psihijatar i ronilac Kerol Liberman, rekla je za CNN da je izvlačenje bilo kog dečaka neverovatno dostignuće samo po sebi i upozorila da njihovo mentalno stanje mora pažljivo da se ustanovi.

Takođe je navela da je jako važno što pre obavestiti njihove i dalje zarobljene drugare o uspešnoj akciji spasavanja.

- To bi u velikoj meri doprinelo njihovom samopuzdanju – rekla je doktorka Liberman.

17:25 - ZDRAVLjE DEČAKA DOBRO, U UTORAK NASTAVAK SPASAVANjA

Zdravlje zarobljenih dečaka i trenera u poplavljenoj pećini na Tajlandu i dalje je dobro, rekao je vođa akcije spasavanja, guverner Narongsak Osotanakorn i najavio da će akcija spasavanja biti nastavljena u utorak.

U pećini se trenutno nalaze još četiri dečaka i njihov trener, a do sada je spaseno osam dečaka, prenosi Rojters.

"Danas smo pomogli još četvorici dečaka", rekao je Narongsak.

foto Tanjug/AP

17:37 - PREKO 100 SPASILACA UČESTVUJE U AKCIJI

Guverner Narongsak Osotanakorn kazao je da u operaciji učestvuje preko 100 spasilaca, uključujući 18 stranih ronilaca.