Alpinista sa amputiranim nogama osvojio Mont Everest

Beta

14. 05. 2018. u 23:07

Алпиниста са ампутираним ногама освојио Монт Еверест

Twitter

Kineski alpinista Sia Boju, kojem su obe noge amputirane i nosi proteze, ostvario je danas svoj san da osvoji vrh Mont Everesta i ostvari podvig posle serije neuspelih pokušaja
Kineski alpinista Sia Boju, kojem su obe noge amputirane i nosi proteze, ostvario je danas svoj san da osvoji vrh Mont Everesta i ostvari podvig posle serije neuspelih pokušaja.


Sia je u petom pokušaju uspeo da stigne do vrha najviše planine na svetu na 8.848 metara.


"Jutros je stigao na vrh sa ostalim članovima ekspedicije", naveli su organizatori.


Pročitajte još: Šerpasi na vrhu Mont Everesta vezali konopce, sezona počinje


Sia koji ima 69 godine, nosi proteze posle amputacije 1996. obe noge iznad kolena zbog limfoma, retkog oblika raka krvi. Sia je u ranijim pokušajima osvojanja Mont Everesta imao teške promrzline stopala koje su podstakle bolest i amputacije.


"Stići na vrh Everesta je moj san. To je moj lični izazov, izazov moje sudbine", rekao je nedavno alpinista.Pročitajte još: Nepalac od 85 godina ponovo osvaja Mont Everest


Pre njega, alpinista sa obe amputirane noge koji je osvojio Mont Everest, bio je Novozelanđanin Mark Inglis 2006. godine.


Sezona osvajanja Mont Everesta je u punom jeku. Vremenski uslovi su povoljni a do kraja sezone oko 700 alpinista će pokušati da stigne na "krov sveta".
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)