Sarkozi pred sudom: Optužen sam bez ikakvog fizičkog dokaza

Tanjug

22. 03. 2018. u 09:08

Саркози пред судом: Оптужен сам без икаквог физичког доказа

Nikola Sarkozi / FOTO: Tanjug

Bivši predsednik Francuske izjavio je da su mu sudski istražitelji napravili "pakao od života" i da su optužbe protiv njega lažne, objavio je francuski list "Figaro"

PARIZ - Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi u više navrata je negirao optužbe da je prihvatio milione evra u okviru nezakonitog fonda u koji je za njegovu predizbornu kampanju 2007. godine, novac uplaćivao nekadašnji libijski lider Moamer Gadafi.

"Optužen sam bez ikakvog fizičkog dokaza", poručio je Sarkozi sudskim istražiteljima u saopštenju koje je danas u onlajn izdanju objavio francuski list "Figaro", prenosi AP.

Ljudi iz Sarkozijevog okruženja nisu odmah potvrdili autentičnost tog saopštenja, ali ga nisu ni osporili, navodi agencija i dodaje da njegova portparolka nije odgovorila na zahtev za komentar.

Francuski list je objavio da je Sarkozi rekao da su mu sudski istražitelji koji su pokrenuli formalnu istragu zbog optužbi za ilegalno finansiranje iz Libije njegove predizborne kampanje, napravile "pakao od života" i da su optužbe protiv njega lažne.

Rojters navodi da je ovaj dnevnik objavio "veliko svedočenje pred sudom" za koje tvrdi da ga je izneo Sarkozi.

Bivšeg francuskog predsednika, koji je na vlasti bio od 2007. do 2012, istražitelji su, nakon dva dana provedenih u pritvoru, obavestili da je osumnjičen za pasivnu korupciju i druge prestupe.

PROČITAJTE JOŠ - NIKOLA SARKOZI U PRITVORU: Sumnja se da mu je Gadafi finasirao kampanju

"Ova kleveta mi je od 11. marta 2011. od života napravila pakao", rekao je 63-godišnji Sarkozi istražiteljima, prema "Figarou".

Istraga je pokrenuta u sredu nakon što su istražitelji završili ispitivanje Sarkozija.

Istražitelji su u utorak, drugi dan zaredom, ispitivali Sarkozija zbog navoda da je nekadašnji libijski lider Moamer Gadafi finansirao njegovu predizbornu kampanju 2007. godine.

Sarkozi je u utorak ujutro priveden na razgovor u policiji zbog istrage u vezi sa finansijskim neregularnostima tokom njegove izborne kampanje 2007. godine.

Istraga se vodi zbog sumnje da je Sarkozi nezakonito primio više miliona evra od Moamera Gadafija.

Sudski izvor, koji je direktno upoznat s slučajem, rekao je za AP da je Sarkozi zadržan u pritvoru u policijskoj stanici u Nanteru, zapadno od Pariza.

Sarkozi i njegov bivši šef osoblja negiraju da su bilo šta pogrešno uradili u slučaju, koji je uključivao finansiranje njegove pobede na predsedničkim izborima 2007. godine.

Iako se istraga vodi od 2013. godine, slučaj je popularizovan tri godine kasnije kada je francusko-libanski biznismen Zijad Takijedin rekao za istraživački sajt "Medijapart" da je isporučio Sarkoziju i njegovom bivšem šefu osoblja kofere iz Libije u kojima se nalazilo pet miliona evra u kešu.

"Takijedin laže", poručio je Sarkozi sudijama u svom saopštenju.

Istražitelji ispituju tvrdnje da je Gadafijev režim tajno dao Sarkoziju ukupno 50 miliona evra za kampanju 2017. godine, što bi bilo znatno iznad legalne granice za finansiranje kampanje, koja je u to vreme bila 21 milion evra.

Pored toga, navodno plaćanje kampanje Sarkozija prekršilo bi francuske propise, kojima se zabranjuje finansiranje iz inostranstva i zahteva objavljivanje izvora sredstava za vođenje kampanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

A ON UBI PUKOVNIKA DA NE VRACA DUG LIBIJI

22.03.2018. 10:43

KRIMINALAC isto ko i Kusner, a nije ni cudo kad se zna cijeg su porekla.

Гојко

22.03.2018. 10:53

Sarkozi je građanima Libije i Sirije napravio pakao,pa je ovo malo što mu se dešava.Hiljade džihadista je iz Francuske otišlo u ove dve zemlje da ruše leganu vlast.Trenutno je u istočnoj Guti u toku evakuacija džihadista i njihovih porodica ka Alepu,a prvo su oslobođeni zarobljeni sirijski vojnici koji se nisu mogli ,,odbraniti'' od mikrofona TV reportera./tv eL iKHBARIA .sy /