GRAĐANI Srbije, uključujući i sve članove naše vlade, ministarstava i agencije, koriste iste smart telefone, računare, televizore, kao i ceo svet i naši podaci se - prate, prisluškuju, prikupljaju i po potrebi koriste!

Ovako za "Novosti" govori Zoran Živković, predsednik Društva za informacionu bezbednost Srbije, povodom poslednje objave "Vikiliksa" o nekoliko hiljada dokumenata koji detaljno opisuju kako CIA novim metodama prisluškuje, prati i prikuplja podatke.

- Nismo bezbedni, nije u pitanju paranoja, jer prislušuju se svi koji su interesantni i koji mogu da se prisluškuju - upozorava Živković. - Vrlo malo pažnje se ovom problemu posvećuje i na najvišim nivoima odlučivanja u srpskoj vladi.

Kako naš sagovornik kaže, veruje se da američke NSA - Nacionalna bezbednosna agencija i CIA - Centralna obaveštajna agencija, danas nadziru i prikupljaju masovno sve komunikacione kanale samostalno i uz pomoć više od 80 najvećih svetskih, posebno američkih, ICT kompanija - za informacione i komunikacione tehnologije. Osim što ovi uređaji mogu biti fabrički spremni, bez znanja kupca, za daljinski pristup, nadzor i kontrolu, na dodatne posebne mere nadzora stavljaju se interesantne osobe.

- Iz svih presretanih i snimljenih podataka putem specijalno pravljenih algoritama izdvajaju se bezbednosno, ali i ekonomski interesantne osobe, firme, organizacije koje se zatim detaljno prate i analiziraju - objašnjava Živković.

A, da sarađuju, kako kaže, hteli, ili ne, moraju sve ITC kompanije, svi značajni proizvođači IT opreme!

- Sve kompanije poput "Majkrosofta", "Intela", "Ciska" "Jahua", "Gugla", "Amazona", IMB, uključujući sve značajnije proizvođače opreme, softvera, provajdera i socijalne mreže poput "Fejsbuka", "Tvitera" i ostalih, bez obzira na to što većina njih negira ili prosto ćuti, po zakonu su obavezni da sarađuju sa američkom vladom - kaže Živković.

Već u fabrikama uređaji se pripremaju za daljinski pristup i kontrolu.

- Svi pametni telefoni danas imaju Qualcomm čip, za koji se veruje da ima skrivene funkcije za daljinski pristup - kaže naš sagovornik. - U pitanju je, naravno, američki proizvođač. Putem niza aplikacija, moguće je daljinski uključiti mikrofon, kameru, bez našeg znanja na svim takozvanim smart uređajima - uključujući i nove televizore! Poznata je priča o "Gugl" softveru koji je mogao da uključi mikrofon i kameru bez našeg znanja, a razlog je navodno prikupljanje informacija tokom reklamnih poruka za određivanje kupovnog profila korisnika. Usput se prikupe podaci i o svim ostalim navikama.

- Od pre nekoliko meseci američke agencije imaju znatno veća ovlašćenja kada je u pitanju teritorija Sjedinjenih Država - kaže Živković. - Sve pod parolom nacionalne bezbednosti i ugroženosti od Rusa, Kineza ili terorista. Niko se neće odreći neograničene mogućnosti kontrole. Menjaće se samo objašnjenja i povremeno će neko biti smenjen. A što se ostatka planete tiče, oni u interesu nacionalne bezbednosti rade sve što mogu da je zaštite.


RUSI SE ZAŠTITILI

RUSI od prošle godine dozvoljavaju upotrebu softvera, hardvera i servisa za vladu i javni sektor isključivo ako je dobio sertifikat od FSB - Federalnog saveta bezbednosti. To je doprinelo znatnom smanjenju posla za većinu američkih i ostalih zapadnih proizvoda za ovu grupu korisnika, jer ne žele da rade sertifikaciju. Verovatno baš zbog skrivenih funkcija.


AKO HOĆETE DA TUŽITE...

KRIVIČNIM zakonikom Republike Srbije propisana su krivična dela protiv sloboda i prava čoveka i građanina i to povreda tajnosti pisama i drugih pošiljki, neovlašćeno prisluškivanje i snimanje, neovlašćeno fotografisanje i neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka - kaže Žarko Ptiček, pravni stručnjak za IT oblast. - Ko posebnim uređajima neovlašćeno prisluškuje ili snima razgovor, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom od tri meseca do tri godine. Krivična prijava se podnosi bilo policiji bilo tužilaštvu.