NESVAKIDAŠNJA PONUDA JEDNOG FRANCUSKOG KOLEKCIONARA: Prodaje Napoleonov zapis o bici kod Austerlica

J.Ž.S.

28. 01. 2021. u 12:32

Napoleonovo lično viđenje njegove slavne pobede kod Austerlica, koje je izdiktirao tokom izgnanstva na Svetoj Jeleni, izloženo je na prodaju u Parizu s početnom cenom od milion evra. Detaljan zapis o bici iz 1805. godine, koja se smatra najvećom Napoleonovom pobedom, sadrži pripremu za bitku do same borbe i završava se nacrtom plana bitke koji je izradio Napoleonov verni general Henri-Gatien Bertrand.

НЕСВАКИДАШЊА ПОНУДА ЈЕДНОГ ФРАНЦУСКОГ КОЛЕКЦИОНАРА: Продаје Наполеонов запис о бици код Аустерлица

Napoleon

Gust rukopis na 74 stranice, diktiran Bertrandu koji je sa Napoleonom bio zajedno na Svetoj Jeleni, sadrži i nekoliko carevih korekcija, precrtanih reči i dodatih opaski na marginama stranica. Napoleon o sebi ne govori u prvom licu nego svoje opaske naziva "carevim".

Vlasnik galerije u kojoj je rukopis izložen Žan Emanuel Rauk, kolekcionar francuske carske memorabilije, zapis je pronašao među gomilom dokumenata koji su pripadali Bertrandovim naslednicima.

- To je najvažnijih dokument o francuskoj istoriji koji možete naći u privatnoj zbirci - rekao je kolekcionar.

Oko 75.000 vojnika Napoleonove "velike armije" za samo devet sati 2. decembra 1805. godine potukle su brojnije zajedničke ruske i austrijske snage pod vođstvom careva Franje Prvog i Aleksandra Prvog u Austerlicu, današnjem Slavkovu u Češkoj.

Napoleonova taktika kojom je nasamario svoje protivnike i uverio ih da su francuske snage slabe, a povlačenjem ih zapravo navukao upravo na mesto koje je hteo i danas se proučava u francuskim školama. Osim što je detaljno opisao svoje planove uoči bitke, Napoleon u rukopisu hvali junaštvo francuskih vojnika.

Rukopis će do kraja meseca biti izložen u galeriji Arts et Autografes, a potencijalni kupci mogu da ga pregledaju i na internetu.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri