SUPER METAK VOZ: Kinezi predstavili prototip najbržeg kopnenog prevoznog sredstva na svetu (VIDEO)

Tanjug

18. 01. 2021. u 21:49

СУПЕР МЕТАК ВОЗ: Кинези представили прототип најбржег копненог превозног средства на свету (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Jutjub/New China

PROTOTIP superbrzog voza, nazvanog „super metak voz maglev“, koji razvija maksimalnu brzinu od 620 kilometara na sat, sišao je sa proizvodne trake u Čengduu, glavnom gradu provincije Sečuan na jugozapadu Kine.

Sa tom brzinom, taj voz će biti najbrže kopneno prevozno sredstvo na svetu.

To je prvi voz ove vrste koji koristi visokotemperaturnu superprovodljivost maglev tehnologije (magnetna levitacija - između voza i šina ne postoji kontant pa time ni sila trenja), a u celosti je projektovan i proizveden u Kini, navodi Sinhua.

Visokotemperaturni superprovodljivi maglev voz se razlikuje od postojećih magleva koji koriste tehnologiju superprovodljivosti niskih temperatura ili normalnu provodljivu magnetnu levitaciju, a ova promena će omogućiti stabilniju vožnju voza.

Napravljen od laganih karbonskih vlakana, s „nosom“ u obliku metka i tenologijom visokotemperaturne superprovodljivosti, prototip ovog voza je kreiran da razvija maksimalnu brzinu od 620 kilometara na sat i verovatno je najbrže kopneno vozilo na svetu, ističe kineska novinska agencija.

Profesor He Čhuan je rekao novinarima na prezentaciji da bi voz mogao da postane operativan u narednih tri do deset godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)