"Razdvajam neznam po kućama" - iza ovog oglasa koji je postao hit na društvenim mrežama, stoji predana profesorka Kristina, koja, osim časova u jednoj beogradskoj osnovnoj školi, drži i privatne časove.


Ostavila je broj telefona, ali lako ju je naći i na fejsbuku, pod istim imenom kojim je naslovila i oglas.


Kaže, na ideju da na ovaj način "rasteruje" neznanje (tj. rasteruje "ne znanje") došla je upravo listajući nepismene komentare na fejsbuku. A kraljica nepismenosti je definitivno nepostojeća reč "neznam".

- To me je inspirisalo da kreiram pre svega fejsbuk stranicu gde ću ispravljati krive drine i usput se reklamirati za časove. Držim časove par godina već, radim i u školi u isto vreme, pa mi to pomaže da budem u toku. Budući da predajem učenicima od 5. do 8. razreda trenutno, uglavnom mi se javljaju roditelji dece tog urasta, ali i stariji, srednjoškoci - priča profesorka.

Ali, nije uvek tako. Njen šaljivi oglas privukao je i one koji nemaju dece, a za gramatiku baš i ne mare.


- Pitaju da li je profesorka slobodna ili raspoložena za piće ili slično. Takve naravno odbijam, a i vrlo lako se utvrdi ko zbog čega zove - priča Kristina.


Foto: Fejsbuk


Dakle, ćaskanje i nešto više od toga, a manje od lekcija srpskog jezika, ne dolazi u obzir.


A kakvo je stanje sa školarcima, u učionici? Retko ko će, posle časova kod Kristine, izaći sa časa, a da ne zna kada se "ne" piše odvojeno, a kada spojeno.

- Deci je danas potrebno mnogo drugačije motivacije, ja im doskočim uglavnom preko onoga što ih trenutno van škole zanima, a jasno je da starije razrede OŠ zanima sve osim škole, pa recimo dečacima govorim kako devojčice ne vole nepismene i proste dečake i da će ih osvojiti rečima pre svega. Ljubav je stvar koja motiviše uvek, pa i za učenje dosadnih gramatičkih i pravopisnih pravila - priča ova nastavnica.

Kristina na svojoj stranci redovno objavljuje objave koje se tiču učenika - na primer: motivacione poruke za početak polugodišta, odbrojavanje meseci do male mature, podsećanja kada se završava raspust, ali i neke jezičke nedoumice ili zanimljivosti.

(telegraf.rs)