NAJNEOBIČNIJI RESTORANI NA SVETU: Ručak iznad litice ili ognjenog kratera

Novosti online

21. 01. 2019. u 23:07

НАЈНЕОБИЧНИЈИ РЕСТОРАНИ НА СВЕТУ: Ручак изнад литице или огњеног кратера

Restoran Itaa, foto Conradmaldives.com

Gastronomsko putovanje može biti nezaboravno, jer restorani visoke kuhinje mogu da iznenade ne samo veštinama kuvara nego i mestom na kome se nalaze
Gastronomsko putovanje može biti nezaboravno, jer restorani visoke kuhinje mogu da iznenade ne samo veštinama kuvara nego i mestom na kome se nalaze.

Zanzibar, Tanzanija


Restoran „Rok“ je smešten na maloj steni u Indijskom okeanu u blizini plaže Mičanvi Pingve. Zidovi su napravljeni od gline, stepenice od dasaka, krov od slame. Turiste privlači pogled na okean, kao i potreba da se do njega stigne brodom. Restoran sa obale izgleda minijaturno, ali se unutra može smestiti četrdesetak gostiju.

Planina Hua Šan, Kina

Ova planina se smatra jednom od pet svetih planina u taoizmu i poznata je po opasnoj pešačkoj stazi koja vodi na vrh. Tamo, na nadmorskoj visini od preko dve hiljade metara, nalazi se čajna kuća, napravljena od drevnog hrama. Smatra se da ovu planinsku stazu mogu savladati samo iskusni planinari, ali je bilo slučajeva kada su to bez pripreme uspevali i turisti.

Kemi, Finska


Mali finski gradić poznat je po tome što se u njemu svake godine od snega pravi tvrđava sa hotelom, kapelom i restoranom. Svake godine se menja dizajn dvorca, zbog čega se mnogi turisti vraćaju na to mesto. U lokalnom restoranu „Lumilina“ stolovi su napravljeni od leda, a stolice od drveta i prekrivene su jelenskim krznom. U ponudi su jela i piće sa specijalnog menija koji će zagrejati goste.

PROČITAJTE JOŠ - Da li ste čuli za hotel u Beleku (Turska) gde postoji restoran u kome se večera u potpunom mraku?

Ostrvo Rangali, Maldivi


Ovaj maldivski restoran se nalazi ispod prozirne kupole na dubini od oko pet metara. Oni koji se odluče da posete ovo mesto moraju da uzmu u obzir da u restoranu „Itaa“ ima svega 14 mesta, i zbog toga je potrebno rezervisati mesta bar nedelju dana unapred. Naravno, hrana se ne kuva tu, nego se doprema iz drugog restorana.


Restoran „Rok“, Tanzanija

Amsterdam, Holandija

Još jedan restoran na neobičnoj lokaciji nalazi se skoro u srcu grada, u parku Frankendael. „De Kas“ je otvoren 2001. godine u stakleniku sa stoletnom istorijom. Povrće i začinsko bilje uzgajaju se pod istim krovom. Oni kojima nije dovoljno da za vreme ručka uživaju među biljkama, mogu da rezervišu sto u kuhinji i posmatraju kako se sprema hrana.

Vajsbad, Švajcarska


Prve građevine na visokim planinskim liticama u švajcarskim Alpima bile su pastirske kolibe. Tu su pastiri gonili koze u potrazi za najboljim pašnjacima. Ali zbog izvanrednog pogleda koji se pruža sa litice, hotel sa restoranom zamenio je pastirsku kolibu.

Uluru, Australija

Vlasnici jednog od najoriginalnijih restorana, koji se nalazi u pustinji, bez zidova, poda i plafona, nudi posetiocima posmatranje zvezdanog neba. Večera se služi u sumrak, kada se na nebu pojavljuju prve zvezde. Od zanimljivih jela, turisti savetuju da se proba krokodilsko i kengurovo meso.

Ostrvo Lansarote, Španija

Jedan vajar je sa svojim drugovima arhitektama došao na ideju da napravi veliki roštilj iznad kratera malog vulkana. Tamo se služe meso i morski plodovi, a zanimljiv dizajn prostorije koji predstavlja okruglu zatvorenu posmatračku platformu sa panoramskim pogledom na vulkanske pejzaže, veoma je privlačan za turiste.

Langata, Kenija


Restoran u jednom od kenijskih hotela ne nudi poseban pogled ili neobična jela, ali turisti moraju da rezervišu stolove mesec dana unapred. Razlog je jednostavan: ručak se odvija u društvu žirafa. Hotel ima uzgajalište žirafa, a danas ih ima ukupno 10. Većina životinja je veoma pitoma, a ponekad i provuku svoje velike vratove kroz prozore restorana kako bi ih gosti nahranili. Sav novac odlazi u poseban dobrotvorni fond i troši se na žirafe.

(Sputnjik)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije