Ne nasedajte na internet prevare: Nudiće vam nasledstvo, a u stvari će vas pokrasti

Novosti online

28. 11. 2019. u 19:55

Не наседајте на интернет преваре: Нудиће вам наследство, а у ствари ће вас покрасти

Ilustracija/Foto: Depositphotos

Policija u Umagu primila je 27.novembra prijavu 79-godišnje hrvatske državljanke da je prevarena za više hiljada kuna.

Policija u Umagu primila je 27.novembra prijavu 79-godišnje hrvatske državljanke da je prevarena za više hiljada kuna.

Naime, žena je prijavila da joj se krajem oktobra putem društvene mreže javila osoba koja joj se predstavila kao dalji bolesni rođak koji želi da joj donira više stotina hiljada evra. On ju je uputio se da javi drugoj osobi, navodnom advokatu, koji će joj potvrditi nasledstvo.

Međutim, nakon što je 79-godišnjakinja kontaktirala drugu osobu pa mu je u dva navrata na bankovni račun uplatila iznos od više stotina evra, shvatila je da je prevarena i odlučila da događaj prijavi policiji.

Istarska policija je objavila kako tragaju za nepoznatim počiniteljem pa su još jednom upozorili građane da ne nasedaju na razne internet prevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi sami postali žrtve ili nesvesno učestvovali u tome.

– Ako nepoznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, ne prihvataje komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i proverite sve okolnosti, a ako smatrate da se radi o prevari ili nekom drugom protivzakonitom ponašanju, događaj prijavite policiji. – upozoravaju iz policije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bezbednjak

29.11.2019. 07:29

Pa ova fora je stara više od 10 godina. Klasičan phish iz udžbenika. Ja bi, kao neko ko je u cyber bezbednosti već dosta dugo, preporučio ljudima da se sete da ni ručak nije besplatan. Stara narodna umotvorina.