TRGOVINSKI RAT SAD I KINE: Američko ministarstvo odložilo zabranu Huaveju na kupovine u SAD za još 90 dana

Tanjug

19. 08. 2019. u 19:14

ТРГОВИНСКИ РАТ САД И КИНЕ: Америчко министарство одложило забрану Хуавеју на куповине у САД за још 90 дана

Foto Depositphotos

Američki ministar trgovine Vilbur Ros izjavio je danas da će američka vlada produžiti Huaveju privremenu licencu za još 90 dana
Američki ministar trgovine Vilbur Ros izjavio je danas da će američka vlada produžiti Huaveju privremenu licencu za još 90 dana, što će kineskoj kompaniji omogućiti kupovinu delova od američkih proizvođača kako bi mogla da servisira postojeće kupce.

"Grejs period" za Huavej se produžava uprkos tome što je gotovo čak 50 njegovih filijala dodato na "ekonomsku crnu listu" SAD-a, navodi agencija Rojters.

"Privremena opšta licenca" za Huavej, koja ističe danas, biće produžena za 90 dana, rekao je Ros za "Foks biznis netvork".

PROČITAJTE JOŠ - Novi „Huavejov“ manevar, stiže 6G mreža

Takođe je naveo da je 46 filijala Huaveja pridodato na takozvanu "crnu listu entiteta", što znači da je trenutno više od 100 entiteta Huaveja obuhvaćeno ograničenjima.

Cilj najnovijeg produženja je, kako je naveo Ros, da se pomogne američkim klijentima, od kojih mnogi upravljaju mrežama u ruralnim delovima SAD.

PROČITAJTE JOŠ -  Huawei napokon i zvanično predstavio svoju zamenu za Android

"Dajemo im malo više vremena da se osamostale", rekao je Ros.

Od 70 milijardi dolara koliko je Huavej potrošio na kupovinu komponenti u 2018. godini, oko 11 milijardi dolara otišlo je u ruke američkih kompanija, među kojima su i Kalkom, Intel i Majkron, navodi Rojters.

Ros je, takođe, ublažio zabrinutost od moguće predstojeće recesije, ocenjujući da prošlonedeljna inverzija krivulje prinosa na američke obveznice i nije toliko pouzdan pokazatelj recesije kao što većina ljudi misli.

Rekao je i da Trampova administracija nije zadovoljna načinom na koji monetarna politika američke Uprave federalnih rezervi (Fed) pomaže američkom dolaru da ostane jak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije