Fejsbuk na sudu zbog skeniranja lica korisnika

Novosti Online

14. 08. 2019. u 23:46

Фејсбук на суду због скенирања лица корисника

Depositphotos

Slučaj se zasniva na činjenici da je Fejsbuk u stanju da vas prepozna na nekoj fotografiji iako niste tagovani na njoj
SIGURNO niste iznenađeni vešću da je Fejsbuk na sudu… opet. I ovog puta je reč o optužbama da kompanija ugrožava privatnost korisnika istoimene društvene mreže.

Mark Zakerberg će pred američkim sudom morati da objasni kako to skreniranje korisnika na fotografijama na Fejsbuku ne ugrožanja njihovu privatnost. Slučaj se zasniva na činjenici da je Fejsbuk u stanju da vas prepozna na nekoj fotografiji iako niste tagovani na njoj. U tužbi se tvrdi da kompanija nikad nije dobila odobrenje da na ovaj način koristi fotografije.

Interesantno je da kompanija je u startu želela da spreči tužbu naivnim argumentima. Naime, prvobitni stav Fejsbukovih advokata je da ova grupna tužba korisnika nije validna jer je “svaki korisnik zaseban slučaj”. To je urađeno kako bi se obeshrabrili korisnici da ulaze samostalno u borbu sa korporacijskim gigantom.

Srećom, sud je odbio ovaj pokušaj obesmišljavanja tužbe, tako da će se kompanija morati da brani svoje stavove na sudu protiv grupe građana. Zakerberg će morati da dokaže da je Fejsbuk uradio dovoljno da upozori ljude šta će se dešavati sa njihovim fotografijama. Ostaje i da objasni kako je korišćen facial recognition softver bez izričitog odobrenja korisnika.

Ukoliko Fejsbuk izgubi na sudu, svaki korisnik koji je bio deo ove tužbe može da dobije od 1.000 do 5.000 dolara nadoknade. Ovo može vrlo skupo da košta kompaniju s obzirom na to da je reč o milionima korisnika. Zato i ne čudi informacija da će se Fejsbuk žaliti.

PROČITAJTE JOŠ - AMERIČKI MEDIJI: Fejsbuk se nagodio sa FTC na pet milijardi dolara "kazne"

“Oduvek smo bili veoma otvoreni kada je softver za prepoznavanje lica u pitanju. Korisnik može da isključi ovu opciju u bilo kom trenutku.”

Da li će se Zakerberg izvinjavati zbog prepoznavanja lica korisnika?

Kao što znamo Mark Zakerberg obožava da se izvinjava javnosti i da preuzima krivicu na sebe (ali i da se ogradi i kaže da nije ništa znao). On je više puta najavio da će “od sada sve biti drugačije” i da će se kompanija fokusirati na prava korisnika. Nekako nam je teško da poverujemo da iskrenost Zakerberga kada su optužbe za ugrožavanje privatnosti korisnika praktično svakodnevne.

Ipak, ne sumnjamo da će to što je Fejsbuk na sudu pozitivno uticati na kompaniju. Sigurni smo da će od sada biti ekstra pažljivi kako ne bi došlo do još neke tužbe. Da li to znači da će promeniti svoje navike ili će jednostavno biti pažljviji kada je nadgledanje korisnika u pitanju, ostaje da se vidi. Za sada, stav kompanije je da sve to jednostavno nije istina.


Autor: PC pres

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Анти Антифа

15.08.2019. 07:13

ФБ је ЦИА сигурно а вероватно нешто још и много опасније