U Republici Srpskoj, u poslednja 24 časa, izvršeno je ukupno 94 laboratorijskih testiranja, a novi virus korona potvrđen je kod još tri osobe.


- Radi se muškarcu srednje životne dobi, jednoj ženi srednje i jednoj mlađe životne dobi, svi iz Banjaluke. Sve tri osobe su u izolaciji - saopštilo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.


U Srpskoj su zaražene ukupno 302 osobe, sedam je preminulo od posledica virusa korona, a izlečeno je 22. Do sada je izvršeno ukupno 2.831 laboratorijsko testiranje na virus korona.


- U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se leče 102 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odeljenju COVID 19 hospitalizovano je 36 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji devet pacijenata. Na respiratorima je šest osoba, dok se na Odeljenju pulmologije leči 51 pacijent sa lakšom do srednje teškom kliničkom slikom - navodi se u saopštenju.


U bolnici u Gradišci leči se jedan pacijent, kao i u bolnici u Prijedoru, po troje je zbrinuto u Doboju i Bijeljini, a dvoje u Istočnom Sarajevu. Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 8.092 osoba, a nadzor je završen kod 12.861 osobe.


- Podsjećamo građane da se strogo pridržavaju propisanih mera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona. Takođe podsećamo da su karantinski kapaciteti na granicama i unutar lokalnih zajednica oformljeni sa ciljem sprečavanja "ulaska" virusa korona iz inostranstva i jedna je od niza mera koje se sprovode - navodi MZSZ.


Podsećaju da su naredbom Republičkog štaba za vanredne situacije lokalne zajednice su zadužene da formiraju i organizuju rad lokalnih karantina u svojim zajednicama.


- Pri uspostavljanju ove mere, urađen je masovni skrining putnika i svi do sada testirani sa graničnih prelaza su bili negativni na prisustvo novog virusa korona, što se može objasniti i rezultatima restriktivnih mera koje su preduzele i zemlje iz kojih dolaze. Podsećamo da će, pre isteka izolacijskog perioda, i osobe koje su u lokalnim karantinima biti testirane. Reč je o osobama kod kojih nije potvrđeno prisustvo korona virusa, koji nemaju simptome oboljenja, a u slučaju pojave bilo kakvih zdravstvenih tegoba imaju mogućnost da zatraže zdravstvenu zaštitu - navodi MZSZ.