U APRILU će iz republičkog budžeta biti obezbeđeno oko 55 miliona KM za isplatu minimalnih plata i uplatu poreza i doprinosa za oko 70.000 radnika koji nisu u mogućnosti da rade zbog mera koje su preduzete s ciljem suzbijanja širenja virusa korona i posledica koje trpi domaća privreda, poručio je Radovan Višković, predsednik Vlade RS.

- Preliminarna procena je da će u aprilu 70.000 radnika prestati da obavlja delatnost zbog odluka Vlade i činjenice da će imati problema i određeni subjekti iz prerađivačkog sektora koji nisu direktno pogođeni našim merama, nego stanjem na globalnom tržištu. Tim radnicima ćemo u aprilu isplatiti minimalnu platu od 520 KM i uplatiti poreze i doprinose. Za to će, prema preliminarnim procenama, biti potrebno 55 miliona KM - istakao je Višković. - Nema bojazni da može doći do zloupotreba. Taj novac neće ići poslodavcima, nego će ga Vlada uplatiti javnim fondovima.

Martovske plate oko 40.000 radnika koji su u tom periodu prestali da rade obezbediće poslodavci, a Vlada će za doprinose i poreze odvojiti oko 18 miliona KM.

- Radićemo rebalans budžeta da bismo stavke koje se odnose na nabavku sredstava, opreme, objekata i materijala, te troškove usavršavanja i reprezentacije doveli na minimalan nivo koji je potreban za normalno funkcionisanje, a na osnovu tih ušteda imamo obezbeđena sredstva za mart i april - naglasio je Višković.


DODIK

POLITIKA Centralne banke BiH je pogubna - kaže Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH. - Centralna banka BiH može obezbediti 900 miliona KM sa pokrićem. Smanjenjem stope obavezne rezerve komercijalnih banaka bilo bi obezbeđeno 2,5 milijardi KM za celu BiH. Taj novac može da se plasira privredi.