U Republici Srpskoj je registrovano 34 nova slučaja zaraženih virusom korona, čime je broj ukupno zaraženih u BiH porastao na 226.


Ministar zdravlja RS Alen Šeranić kazao je danas da je urađeno 176 testova, odnosno laboratorijskih nalaza, a među novoobolelima je troje zdravstvenih radnika, dva lekara iz javnih bolnica i jedan tehničar iz privatne bolnice.


-Zdravstvene ustanove sada obavljaju sve da se oni i njihovi kontakti stave pod nadzor – kazao je Šeranić.


Od novozaraženi, 22 je iz Banjaluke, četiri iz Teslića, dvoje iz Laktaša, dvoje iz Prnjavora, te po jedno iz Prijedora, Kotor Varoši i Modriče.


-I dalje se trend pozitivnih kreće u onim lokalnim zajednicama gde smo već imali evidentirana pozitivna lica. Zato smo se odlučili da pozitivne izdvojimo iz zajednice, jer se i u jučerašnjim nalazima pokazalo da su novi slučajevi bili direktno u kontaktu sa zaraženom osobom, u smislu porodičnih klastera i slično – dodao je ministar Šeranić.


Istakao je da su uzeti uzorci osoba zadržanih na graničnom prelazu u Gradišci da su svi negativni, a stavljeni su u funkciju i granični prelazi Šamac i Brod, tako da je u potpunosti stavljena kontrola na granici sa Hrvatskom, a uskoro se očekuje i stavljanje pod kontrolu prelaza na Rači.


U UKC RS u Banjaluci je trenutno 27 osoba sa srednje teškom slikom, dok je dvoje na respiratoru i radi se o osobama sa hroničnim obolenjima.