ZORAN Šavija (60), iz Banjaluke, i Branko Milivojša (56), iz Prijedora, osuđeni su u Okružnom sudu u Banjaluci na deset godina i četiri meseca zatvora zbog trgovine drogom.

Šavija je, posle ponovljenog suđenja, osuđen na sedam, a Milivojša na tri godine i četiri meseca zatvora. Obojica su oglašena krivim za nedozvoljenu proizvodnju i promet droge u predmetu "Piramida".

Ranije je Šavija bio osuđen na osam godina zatvora, ali je tu presudu ukinuo Vrhovni sud RS i postupak vratio na novo suđenje. Presuda je ukinuta zato što je sudsko veće tokom prvostepenog postupka odbilo da osuđene sasluša kao svedoke.

U presudi se navodi da su optuženi od početka 2017. do 10. oktobra te godine prodavali heroin, kokain, marihuanu, ekstazi i LSD na području Banjaluke i Mrkonjić Grada. Nakon telefonskih dogovora sa kupcima, odnosno uživaocima droge, o mestu kupoprodaje, količini ili ceni, drogu su prodavali sami ili zajedno sa drugim optuženima. U zavisnosti od količine i vrste, drogu su prodavali po cenama od 10 do 50 maraka.
U izrečenu kaznu obojici je uračunato vreme provedeno u pritvoru. Odlukom suda, Milivojši je opozvana ranija uslovna osuda od osam meseci zatvora ukoliko u roku od godinu i po ne počini novo krivično delo. Tu presudu je izrekao Osnovni sud u Prijedoru, a s obzirom na to da on nije "ispoštovao" uslov, ta kazna mu je objedinjena sa novom presudom i osuđen je na jedinstvu kaznu od tri godine i četiri meseca zatvora.

Akcija "Piramida" sprovedena je u oktobru 2017. godine. Osim njih dvojice, optužnicom je bilo obuhvaćeno još 13 osoba. Muhamed Halilović Pota (40) osuđen je na pet godina i dva meseca zatvora. Na osnovu sporazuma o priznanju krivice 10 optuženih je osuđeno na 13 godina i osam meseci zatvora.


Osuđeni su Milan Pičulin (35), Vedran Žolja (34), Edin Behremović (49), Miloš Dulić (37), Tihomir Novaković (43), Nedžad Bašić (36), Dalibor Mačak (37), Julija Halupa (25), Dragan Maksimović Žuti (39) i Dragan Stanišić Gagi (34). Postupak je ranije razdvojen u odnosu na Nebojšu Janjića i Ognjana Kokića iz Sarajeva, koji su osuđeni na po sedam godina zatvora.

ZAPLENjENA DROGA

AKCIJU "Piramida" sprovela je Uprava za organizovani i teški kriminal MUP RS u saradnji sa SIPA. Tokom akcije pretresene su 23 lokacije, a zaplenjeno je 95 grama heroina, 1,4 kilograma marihuane, 23 grama kokaina i 32 grama spida.