Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik obavestio je predsednika 74. zasedanja Generalne skupštine UN Tiđani Muhamedu Bande, da je tek saznao da je stalni predstavnik BiH pri UN u Njujorku Sven Alkalaj informisao predsedavajuću Istočno-evropske regionalne grupe Besianu Kadare da je navodno BiH donela odluku da nominuje Harisa Silajdžića za počasnog člana Komiteta za nagradu Nelson Mandela.


- Želim da vas obavestim da sam upravo saznao da je Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik BiH pri UN u Njujorku, uputio pismo 26. februara u kojem obaveštava gospođu Besianu Kadare, ambasadora i stalnog predstavnika Albanije pri UN u Njujorku, u svojstvu predsedavajuće Istočno evropske regionalne grupe za februar 2020. godine, da je navodno BiH donela odluku da nominuje gospodina Harisa Silajdžića, za počasnog člana Komiteta za nagradu Nelson Mandela, istakao je Dodik u pismu, koje je upućeno i svim državama članicama Istočno-evropske regionalne grupe.

U vezi sa navedenim činjenicama, srpski član Predsedništva BiH je naglasio da želi da informiše Muhameda Bandu da je to samoinicijativni potez ambasadora, koji je bez ovlaštenja i bez odluke institucija BiH inicirao pomenutu kandidaturu.

- Ujedno želim da dodam da Predsedništvo BiH, koje je nadležno za ovakve odluke, nije bilo informisano niti je odlučivalo o ovoj kandidaturi. U tom smislu, molim Vas da navedeno pismo gospodina Svena Alkalaja smatrate ništavnim, naglasio je srpski član Predsedništva BiH.

On je ukazao da je Alkalaj zloupotrebio funkciju stalnog predstavnika BiH pri UN i lažno obavestio Istočno-evropsku regionalnu grupu o ovoj navodnoj odluci, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

- U nadi da ćete sa svoje strane, kao predsednik 74. zasedanja Generalne skupštine UN, preduzeti adekvatne mere protiv ovog akta, primite izraze mog iskrenog poštovanja, navodi se u pismu koje je uputio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.