Odloženo SUĐENjE ZA UBISTVO biznismena Slaviše Krunića: Đukanović PROMENIO advokata, ročište nije moglo da prođe bez “VARNICA” u sudnici (FOTO)

Novosti Online / O. Matavulj

ponedeljak, 24. 02. 2020. u 10:06

Одложено СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО бизнисмена Славише Крунића: Ђукановић ПРОМЕНИО адвоката, рочиште није могло да прође без “ВАРНИЦА” у судници (ФОТО)
Odložen početak suđenja za ubistvo Slaviše Krunića i njegovog telohranitelja. On i Baldo optuženi za izvršenje, planiranje i organizovanje atentata
POČETAK suđenja za ubistvo vlasnika "Sektor sekjuritija" Slaviše Krunića i njegovog telohranitelja Žarka Pavlovića, i ranjavanja Gorana Ilića, odlgoženo je za 4. mart jer je prvooptuženi Benedi Đukanović promenio advokata.

Za izvršenje, planiranje i organizovanje atentata optuženi su Đukanović i Emilio Baldo, u čemu je učestvovao i Željko Kovačević koji je ubijen u razmeni vatre sa obezbeđenjem. Rodoljub Gajić, nekadašnji radnik "Sektor sekjuritija", optužen je za pomaganje u zločinu, jer je ubicama otkrio detalje o Krunićevom kretanju i obezbeđenju.

Na početku ročišta predsednik veća Branimir Jukić saopštio je da je Đukanović za advokata izabrao Tatjanu Savić iz Bijeljine, umesto Vesne Rujević, koja ga je do sada branila po službenoj dužnosti. Budući da se Savićeva nije pojavila u sudnici, pretres je odložen.


Ipak, ročište nije moglo da prođe bez "varnica". Gajićev advokat Marinko Brkić od suda je pismeno tražio da se njegovom klijentu u pritvor dostave kopije dokaza, što je sud odbio, navodeći da advokati to treba sami da pribave. Brkić se požalio da nije dobio odluku suda o tome, pa mu je Jukić rekao da je "neće ni dobiti".


- Takvu obavezu suda nigde u zakonu nisam našao. Advokati dobijaju 25 odsto paušala da klijentima možete sve pripremiti - rekao je Jukić.


Brkić je uzvratio da su advokati u neravnopravnom položaju, i da po pet-šest godina čekaju da im država isplati paušal.


- Časni sude, stavljate se u poziciju advokata Tužilaštva. Nama je time povređeno pravo na odbranu, jer mom klijentu dokazi nisu dostavljeni. Zar Tužilaštvo nema kopir-aparat? Zar da gubim vreme po banjalučkim kopirnicama - pitao je Brkić.


Pročitajte još: Osam meseci posle brutalne likvidacije biznismena: Podignuta optužnica za ubistvo Slaviše Krunića


Slaviša Krunić i Žarko Pavlović ubijeni su iz zasede rafalima iz automatskih pušaka 22. aprila 2019. u Glamočanima kod Banjaluke. Izrešetani su u "tojoti lend kruzer" na putu za Krunićevu vikendicu, u kojoj je njegova porodica boravila zbog renoviranja stana, što su i ubice znale. Krunić, koji je sedeo pozadi, rafalom je pogođen u glavu, a suvozač Pavlović u grudi.


Istu noć zbog zločina je uhapšen Baldo, dok je Đukanović umakao i dva meseca bio u bekstu dok se nije predao sarajevskoj policiji. Najveći šok Krunićevoj porodici bilo je hapšenje Gajića, koji je važio za njihovog čoveka od poverenja, jer je čuvao Slavišinu decu i ženu. Na sahrani, Krunićevo telo je spuštao u grob, a ispostavilo se da ga je "izdao".GREŠKA SUDA


GREŠKOM suda, kao svedok, danas je pozvana Tatjana Pavlović, supruga ubijenog Žarka. Potvrdivši grešku sudija Branimir Jukić rekao je da će joj biti plaćeni putni troškovi, budući da živi na Palama. Spomenuo je da je ona tražila da prisustvuje suđenju, ali Pavlovićeva kaže da je tražila da joj se objasni zašto su prethodna ročišta bila zatvorena za javnost, na šta je Jukić odgovorio: "Evo, vidite da nisu".

Medijima je danasdozvoljeno prisustvo, što nije bio slučaj na ročištu za izjašnjenje o krivici i na pretpretresnom ročištu.


Uviđaj - Foto: O. Matavulj


Benedi ĐukanovićEmilio Baldo

Rodoljub Gajić - Foto: Privatna arhiva