Ustavni sud BiH oduzeo je 94.000 hektara zemljišta Republici Srpskoj, praktično pogazivši sve dogovoreno u Dejtonu, a iza te odluke krije se namera Bakira Izetbegovića da na tom prostoru naseli izbeglice iz Sirije, ali i radikalne islamiste, teroriste povratnike koji po povratku u BiH dobijaju minimalne zatvorske kazne.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević za „Alo!“ navodi da se iza odluke pomenutog suda, između ostalog, zaista i krije takva namera Sarajeva da RS preplavi migrantima.

„Taj samozvani Ustavni sud u kojem sede dva bivša generalna sekretara SDA, kao i tri stranca, donio je odluku kojom želi da sruši RS. Ovo je praktično i objava rata, pa ne sumnjam da Sarajevo namerava da tu zemlju dodeli Arapima, nastani migrante i teroriste iz Sirije, ali postoji i ambicija da se nakon ovoga preuzmu i vojni objekti u RS. Drugo, kakva je poruka Srbima, ali i Hrvatima, da imate zemlju koja ne računa na dva konstitutivna naroda? Ovdje je reč o nekompetentnom sudu koji ruši Dejtonski sporazum„, navodi na kraju Galijašević i upozorava da bi migranti upravo mogli da budu iskorišćeni i za izazivanja incidenata u RS ukoliko uz pomoć oružanih snaga BiH budu naseljavani na zemljištu koje je oduzeo Ustavni sud.

Stefan Stamenkovski, predsednik Zavetnika, navodi da pomenuta odluka Suda predstavlja nastavak etničkog čišćenja Srba.

„Namera vladajuće strukture Federacije BiH da protivno zakonu i međunarodno priznatim standardima podržavi imovinu Srba, prognanih sa svojih vekovnih ognjišta, stavila bi tačku na etničko čišćenje započeto u devedesetim. Ono što dodatno zabrinjava jesu planovi Evropske unije da veliki broj migranata sa Bliskog istoka i severa Afrike trajno naseli na Balkanu. To bi značajno promenilo etničku i konfesionalnu sliku Bosne i Hercegovine na štetu srpskog naroda. Pošto su za realizaciju planova, koji će EU rasteretiti od migrantskog talasa, spremne milijarde iz evropskih fondova, ne bi me čudilo da se iza plana nezakonitog podržavljenja srpske imovine kriju lukrativni motivi organa vlasti i pojedinaca iz Federacije Bosne i Hercegovine. Republika Srpska i Srbija nekako ne smeju da dozvole da imovina prognanih Srba postane retroaktivni ratni plen Bakira Izetbegovića„, kaže Stamenkovski.

S druge strane, Bakir Izetbegović, predsednik Stranke demokratske akcije (SDA), optužio je Milorada Dodika, člana Predsedništva BiH, da prijetnjama blokadom vlasti pokušava da sprovede „tihi državni udar“.

„Ustavni sud je po prizivu grupe poslanika u Narodnoj skupštini RS zaustavio pokušaj otimačine zemlje povratnika. Režim u tom entitetu ne poštuje odluke Ustavnoga suda, od nas ultimativno traži da promenimo sastav Ustavnog suda kako se slične otimačine ubuduće ne bi mogle sprečiti. Upuštaju se u nezakonite blokade rada državnih institucija„, rekao je Bakir za „Dnevni avaz“.

Izetbegović je i dodao da delimičnu krivicu za takvo stanje ima međunarodna zajednica jer nisu reagovali na slične ucene.

„Flagrantno, nedvosmisleno i drsko suprotstavljanje, pa i izrugivanje presudama Ustavnoga suda BiH i autoritetu Ureda visokog predstavnika prošlo je bez sankcija i pravoga odgovora i to nas je dovelo u ovu situaciju“, rekao je Izetbegović i pozvao HDZ BIH da stane uz „probosanske snage“, koje uz SDA čine Demokratska fronta (DF) Željka Komšića i Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.