SEDNICA Glavnog odbora Socijalističke partije u Doboju počela je u nedelju tek nakon što su iz prostorija izbačeni članovi ove partije, koji su hteli da se obrate rukovodstvu. Zbog toga je početak sednice na kojoj je potvrđena ranija odluka Izvršnog odbora da se iz stranke isključe Goran Selak, narodni poslanik i šef Gradskog odbora SP u Banjaluci, Maksim Skoko, šef Kluba poslanika SP u Narodnoj skupštini RS, i Milenko Savanović, funkcioner ove stranke, kasnio tri sata.

Isključeni članovi poručili da je sednica nelegalno sazvana, te da je i odluka o isključenju takva.

- Nije završena procedura našeg isključenja jer konačna odluka o isključenju se donosi tek nakon provedene žalbe Statutarnoj komisiji, koju ćemo uputiti. Što zbog nelegalnosti sazivanja Glavnog odbora, a najavljujem je i iz suštinskih razloga zato što prilika za drugačije mišljenje u SP nije smela i nije mogla biti razlog za bilo čije isključenje - izjavio je Skoko i dodao da će u Narodnoj skupštini i dalje delovati kao klub sve dok odluka o isključenju ne bude postala zvanična.

S druge strane lider SP Petar Đokić kaže da je pomenuti trojac isključen jer su odbili da se javno izvine partiji i njenom predsedniku.

- Ostavili smo prostora da neki narodni poslanici mogu promeniti svoj stav, ostavili smo im prostora za korekciju, ali ovi koji su zaista načinili i intenzivno delovali oni su morali biti isključeni na osnovu ocene da su grubo prekršili statut naše partije. Mi smo ponudili jedan tekst izjave našim poslanicima kako bi je javno pročitali, da priznaju da su grubo prekršili program i statut SP, da se izvine svim organima, članovima, predsedniku za ishitren potez. To nisu mogli da prihvate - izjavio je Petar Đokić.

Izvori "Novosti" iz SP kažu da se nastala situacija u celini, gde grupa poslanika SP traži smenu predsednika Petra Đokića ne može rešiti, unutarstranačkom represijom i "guranjem pod tepih" naraslog nezadovoljstva u redovima SP.


PROČITAJTE JOŠ: Demanti firme "VE Grebak": Reagovanje na vest o potpisivanju ugovora ministra Đokića sa Miralemom Čamparom


- Postupak "pobunjenih" narodnih poslanika, odnosno zahtev za smenu ministra Đokića, ali ponajviše unutarpartijski odgovor ministra Đokića, otvara novo do sada neviđeno poglavlje u našoj parlamentarnoj praksi. Ministar čiju smenu, zbog mnogobrojnih afera, zahtevaju njegove partijske kolege i istovremeno narodni poslanici u Narodnoj skupštini, odlučuje da na njih izvrši pritisak, bez presedana u parlamentarnoj praksi i da ih represijom prinudi na poslušnost i reviziju vlastitih stavova iskazanih u Narodnoj skupštini. Odnosno da ih izbaci iz stranke i tako ostane bez kluba poslanika. Ovo je postupak kakav se ne viđa ni u totalitarnim režimima. Postupak, kakav bi u svakoj parlamentarnoj demokratiji okončao političku karijeru svog tvorca - poručuju izvori iz SP za "Novosti".


IZVEŠTAJ MUP

MUP Srpske je lane protiv Petra Đokića, ministra energetike podneo izveštaj Republičkom javnom tužilaštvu, zbog sumnje da je učestvovao u nezakonitim radnjama u slučaju EFT "Rudnik i termoelektrane Stanari". I premijer Srpske Radovan Višković je tražio njegovu smenu, ali je Šokić uspeo da se izvuče.