Vešt trik trgovaca: Bogate se na prodaji kesa!

Lj. ĐURIĆ

20. 01. 2020. u 08:15

Вешт трик трговаца: Богате се на продаји кеса!

Murisa Marić/ Jedan od supermarketa u RS,foto A.Stanković

Svesne manipulacije trgovaca u Republici Srpskoj sa naplatom plastičnih vreća. Marićeva: Praksa pokazuje da je to marketinški trik kako bi zaradili

NAPLATA plastičnih vreća od nove godine u većini trgovačkih lanaca u Republici Srpskoj je dodatni profit za trgovce i udar na džep potrošača.


To je stav Udruženja za zaštitu potrošača DON, koje tvrdi da se radi o manipulaciji trgovaca, umesto da se prema njihovom tumačenju time smanji kupovina kesa i više koriste platneni cegeri u cilju očuvanja životne okoline.


- U RS zakon u tom segmentu nije promenjen. U Srpskoj se samo od 1. januara sprovodi ekološka inicijativa nekolicine trgovačkih lanaca, koja je podržana u startu i od nas. Mećutim, praksa je pokazala da je to samo marketinški trik, kojim bi u toku godine trgovci zaradili ogromne količine novca - kaže, za "Novosti", direktorka Udruženja DON Murisa Marić.


Na taj način u Udruženju tumače novu praksu u trgovinima da kupcima uz kupljene proizvode naplaćuju i plastične kese, koje su ranije sa logom bile besplatne.


- Kod nas se radi o kršenju zakonskih propisa i reč je samo o prividnom provođenju ekološke inicijative, a u stvarnosti u ogromnoj većini trgovački lanci naplaćuju i kese sa svojim logom, na što su nam se požalili brojni potrošači - pojašnjava Marićeva.

Pritom je citirala odredbu Zakona o zaštiti potrošača u RS, koji tretira tu problematiku i potrošače podučava šta zaista treba da plate.


- Plastične vreće se naplaćuju, ali ne i one sa logom, jer Zakon o zaštiti potrošača u članu 24. stav 3. jasno je definisao da "Omot, kao što su kesica, vrećica, torba, poseban papir ili slično, što služi za nošenje kupljenih proizvoda koji ima u celosti ili delimično logotip, znak, slogan i/ili naziv proizvođača i/ili trgovca ili upućuje na njega, smatra se reklamnim sredstvom koje trgovac ne sme posebno zaračunati kupcu" - citiraju zakonsku odredbu iz ovog Udruženja.


Pročitajte još: Bez plastičnih kesa od 2020!


Potrošače podučavaju, ako su im u trgovinama nakon 1. januara ove godine dobili istu kesu kakvu su dobijali do 31. decembra prošle godine i ona im je naplaćena, da su u takvim slučajevima trgovci prekršili zakon na njihovu štetu.


PONETI CEGERE

MURISA Marić, ipak, savetuje potrošače da prilikom polaska u kupovinu od kuće ponesu platnene cegere i torbe, umesto da isteruju pravdu ili plaćaju plastične vrećice na kojima se trgovački centri dodatno bogate i time nepotrebno zavlače ruku u njihov džep.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Andromeda

20.01.2020. 10:19

pa i u Srbiji se prodaju sa logom firme kese....sta kaze zakon kod nas? da li svaki gradjanin treba da nabavi zakonike i da ih iscitava,tumaci? dokle vise malverzacija?

Goran

20.01.2020. 10:27

Ja to pisem godinama ali eto ispred pajaca na vlasti sam barem 10 godina i retko budem objavljen. Pored kesa svoj revolt sam iskazivao i sa bus plus karticama koje se naplaćuju da bi onaj ko plati mogao da gleda i čita reklamu nekih giganta... Na kraju nisam ja tu nešto mnogo pametan ali sam siguran da ono što predstavlja vlast u celoj bivšoj jugi ne moze prosečnom čoveku biti ni crno ispod nokta...