Šest puta ranjavan, odbranio koridor, za Republiku Srpsku dao život u 23. godini: Obeležena godišnjica smrti Boška Perića Peše (FOTO/VIDEO)

Novosti online

14. 11. 2019. u 19:20

Шест пута рањаван, одбранио коридор, за Републику Српску дао живот у 23. години: Обележена годишњица смрти Бошка Перића Пеше (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Facebook

Nova bista na grobu komadanta Boška Perića Peše otkrivena je na 25. godišnjicu njegove pogibije
Nova bista na grobu komadanta Boška Perića Peše u selu Ražljevo kod Brčkog otkrivena je na 25. godišnjicu njegove pogibije.


Prošle godine je bista koja je ranije stajala na Pešinom grobu ukradena, a počinioci još uvek nisu pronađeni.


Obeležavanju godišnjice su prisutvovali članovi Pešine porodice, pripadnici njegove jedinice i brojni zvaničnici. Oni su se danas prisetili mladog heroja za kojeg se smatra da je, svojom hrabrošću i veštinom, spasio ne samo grad Brčko, nego i koridor ka zapadnom delu Republike Srpske i stotine hiljade Srba koji su tamo živeli.


KO JE BIO PEŠA?


Boško Perić Peša rođen je 1971. godine u selu Ražljevo, pod obroncima Majevice, negde na sredini puta između Brčkog i Bijeljine, prenosi Alo.


Svoje školovanje je započeo u rodnom selu Ražljevo. Bio je primeran i vredan đak. Osnovnu školu je završio 1986. godine poznat kao, već tada, snalažljiv momak, dalje školovanje je nastavio u Sloveniji kod rođaka, u Ljubljani.


Obeležavanje 25. godišnjice smrti Boška Perića Peše i otkrivanje nove biste; Foto: nula49.com


Živeo je kod jedne od svojih sestara, u tom gradu je upisao elektrotehničku školu, smer telekomunikacije. Srednju školu je završio 1989. godine po završetku školovanja odlazi na služenje vojnog roka u tadašnji Titograd.


PROČITAJTE JOŠ: Tamo gde me niko ne zna


Iz vojske se vraća kući u Ražljevo sa činom desetara. Ubrzo zatim opet odlazi u Sloveniju, u Kopar, gde nalazi zaposlenje u svojoj struci.


Po izbijanju ratnih sukoba u Hrvatskoj, odlučuje da se vrati u rodno mesto, što i čini zadnjim vozom "Ljubljana-Vinkovci". Čim se vratio u svoj zavičaj, stavio se na raspolaganje rezervnom sastavu tadašnje JNA. Prvo vatreno krštenje mu je bilo u proleće 1992. godine u oslobađanju Šamca.


U okviru rezervnog sastava, tada još JNA, pred sam početak rata u Brčkom formirana je elitna jedinica crvenih beretki po uzoru na jedinice kapetana Dragana u Krajini. U toj jedinici se nalazio i Boško Perić. Već u prvim akcijama istakao se kao hrabar borac, što dokazuje način na koji je prvi put ranjen; prilikom zauzimanja prigradskog naselja Klanac, Boško nošen svojom mladalačkom žestinom uspravio se i s mitraljezom u rukama krenuo prema muslimanskim položajima: “Bež' te, Turci, stiže Peša!”, zagrmeo je.


Foto: Facebook


Ispred njega je bila čistina. Dok je tako uspravno išao pucajući, sasekao ga je rafal. Dobio je tri metka, jedan u nogu, dva u ruke, ali se još držao na nogama. To je bilo prvo ranjavanje od ukupno šest. Drugo ranjavanje u avgustu 1992. je ponovo izdržao na nogama, i ako ga je broving pogodio u prsa, želja da odbrani svoj narod, za divno čudo, ga je održala u životu.


Po izlasku iz bolnice osniva interventni vod koji tada broji 19 vojnika, ostvaruje značajne podvige u probijanju "Koridora Života" koji je bio jedina veza sa zapadnim delom Republike Srpske.


U martu 1993. godine odlukom 1. Posavske brigade ujedinili su se svi interventni vodovi u jednu elitnu diverzantsku jedinicu! Niko se nije mnogo dvoumio o komandovanju takvom jedinicom, Boško Perić Peša bio je čini se, svojim rođenjem, predodređen za takvu odluku. Čak je pao predlog i da jedinica nosi njegovo ime, kao simbol jednog poimanja rata, časti i poštenja koji su krasili mladića koji će do kraja svog kratkog života na telu imati više rana nego što je proživeo godina.


PROČITAJTE JOŠ: Mitrovdanska ofanziva: Na današnji dan je 5.000 srpskih vojnika pobedilo 40.000 neprijatelja (VIDEO)


Konačno u istom mesecu, udruženjem više interventnih vodova, formirana je specijalna jedinica ''Peša'' Boško Perić, nadimak Peša je dobio po stricu koji je bio četnik u drugom svetskom ratu.


Pod komandom Boška Perića Peše, specijalna jedinica je bila hrabra i disciplinovana, i kao takva je bila uzor ostalim srpskim jedinicama. Specijalna jedinica "Peša" uspešno je branila svetu srpsku zemlju na svim frontovima širom RS.Dana 14. novembra 1994. godine Boško Perić Peša, šest puta ranjavan, kreće u svoju poslednju akciju na sopstveni zahtev, u pokušaju da spase oko 70 opkoljenih srpskih vojnika, na brdu Lisaca na Majevici. U bliskoj borbi, prsa u prsa, muslimanski vojnik baca presudnu bombu, koja pada u neposrednoj Pešinoj blizini, čiji ga geleri pogađaju po celom telu.


Još pri svesnom stanju, ležeći na zemlji, pitao je dvojicu svojih vojnika “Je l' mi lice puno oštećeno?”


Boško Perić Peša bio je mrtav nepun minut od ranjavanja. Geler je kroz vrat direktno otišao u mozak. Telo mu se još borilo sa smrću dok na kraju i srce nije pokleknulo.

U trenutku pogibije imao je samo 23 godine, ali je svojim junaštvom u tako kratkom životu, uspeo da zaduži srpski narod i Republiku Srpsku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

TonySoprano

14.11.2019. 19:24

Laka ti zemlja do danas široj javnosti neznani junače, i hvala, imao se rašta i roditi!

IstokBoyz

14.11.2019. 20:29

SVAKA CAST!Ovo treba da procitaju i dobro utuve u glavu svi tatini sinovi koji su utekli na zapad tokom bombardovanja!

BOBAN

14.11.2019. 21:16

"Ti si brate, svojim ličnim primerom pokazao kako se brani Srpstvo i niko od nas ne treba i nesme da zaboravi takve heroje. VEČNA TI SLAVA, BRATE."

Nina

15.11.2019. 08:12

@tomy - Izdajnici neka kidaju knjizice a ratni dezerteri i profiteri neka vode drzavu.

maniks

14.11.2019. 22:21

Zbog ovakvih heroja koji su dali zivot za RS , sve one koji rade protiv RS treba uz zid po kratkom postupku.

SaleA

15.11.2019. 01:05

Imao sam priliku da upoznam Pešu u Brckom. Bio je istinski patriota za razliku od npr. Žike Tite koji je hteo da bude “glavni baja” Slava mu i hvala!

velika zavera

15.11.2019. 01:49

Za mene je dovoljno što mu je deda bio četnik da znam da je bio ok momak. Na žalost ovaj rat su izazvali i vodili srbokomunisti i zato je sve išlo traljavo i mi u Srbiji mnogi,nismo podržavali sve to ili podržavali preko one stvari. Zamisli ti to komunisti,koji su u dubini duše antisrbi, krenuli da glume srpstvo. Čak je i taj Mladić Titov oficir jedva skinuo petokraku.Bljak

Leonidas

15.11.2019. 04:15

Veliko hvala junaku Bošku Periću i mnogim drugim junacima što život dadoše za odbranu Srbstva. O ovome treba deca da uče u školama, o ovakvim herojima, srbstvu, pravoslavlju, istoriji i dobroti srbskog naroda kroz vekova.

Zoran SAD

15.11.2019. 05:12

Bas bi volio znati kosu ovi koji daju minuse za ove sve pozitivne komentare, volio bi biti sa njime jedno 5 minuta sto kazu meksikanci "mano a mano"

Mi!an

15.11.2019. 08:22

Vjecna slava ovom junaku srpskog naroda. Trebamo vise ovakvih clanaka I TV priloga o nasim junacima, da ih otmemo od zaborava. Zivjele Srbija I Republika Srpska! Nikad vise zajedno sa zlotvorima I krvopijama srpskog naroda!

Bungi

15.11.2019. 08:45

Dok je ovaj junak 6 puta ranjavan, 7 put i smrtno, mnogi nisu imali priliku da budu ranjeni ni jednom jer su čitav rat švercovali naftu,cigarete,...Danas su ti ratni profiteri obučeni u sakoe kao predsjednici političkih stranaka, pametuju u parlamentu i pričaju o poštenju.I opet kradu.

rale

17.11.2019. 10:09

vecna ti Slava i hvala diko srpska kamo srece da si mnogima posluzio kao uzor htedoh reci da je ponos tvojoj rodbini i roditeljima a usustini mi smo svi tvoji i ponosni na tebe ti si dao tvoj mladi zivot za nas i nasu Republiku Mirno spavaj a strazu vecnu neka cuvaju beli nandjeli tamo gdesi ti