SLOBODANKA Todorić (52), teško obolela radnica derventskih sestrinskih fabrika obuće “Amike” i “Relaks Bosne” pod jednim krovom, u jeku njene borbe za život na nezakonit način je ostala bez posla i osiguranja. Bahatom i bezdušnom poslodavcu inspekcija rada naložila je da radnicu vrati na posao u roku od osam dana, a sledi kazna i za poslodavca i za odgovorno lice.


Ovo stoji u rešenju područne kancelarije Inspektorata rada u Doboju, čiji je sadržaj “Novostima” potvrdio i Mladen Todorić, suprug žene čiji je slučaj dospeo u žižu javnosti i mnoge u Srpskoj podigao na noge.

- U vezi zhteva u kojem ukazujete na tešku situaciju u kojoj se našla vaša supruga, koja je teško obolela i nakon toga joj utvrđen prestanak radnog odnosa kod poslodavca “Relaks Bosna” doo Derventa, obaveštavamo vas da je izvršen vanredan inspecijski nadzor kod poslodavca na okolnosti koje ste ukazali-stoji u rešenju inspekcije.
-Utvrđeno je da sa radnicom Slobodankom Todorić, poslodavac nije zaključio ugovor o radu na određeno vreme u skladu sa Zakonom o radu. Rešenjem broj:

24.100/173-196-78-3/19 od 26.10.2019. godine je naloženo da se utvrđene nepravilnosti uklon eu roku od 8 (osam) dana od dana prijema rešenja.

U rešenju inspekcije naglašeno je da će “protiv pravnog i odgovornog lica biti preduzete mere u skladu sa zakonom”.


PROČITAJTE JOŠ: “Nadala sam se da neće biti tako bezdušni”: Teško bolesna Slobodanka dobila otkaz u jeku borbe za životVanredni nadzor inspekcije je, prema rečima Mladena Todorića, pokazao osnovanim pisanje “Novosti” i drugih medija, da je njegova supruga žrtva sramne kombinatorike dve sestrinske italijanske firme pod jednim krovom, “Amike” i “Relaks Bosne”. Bez posla i osiguranja ostala je posle poslodavčevog “papirnog prebačaja”, nakon ukupno tri godine i gotovo dva meseca, sve na određeno vreme, sa istim šefovima i mašinama.

Foto: N. ĐurićTo je, od aprila od opakih bolesti teško obeleloj ženi, sa četiri teške operacije i izvađenim bubregom, saopštila neposredna šefica, telefonom u noći 30. septembra.

Od tada su u alarmirajući javnost i brojne institucije u borbu krenuli suprug dodatno ugrožene radnice i predsednik Sindakata uprave RS Božo Marić, koji će, kako saznajemo, najverovatnije u petak ispred zgrade Vlade RS organizovati pres i javnost obavestiti o narednim koracima.


BEZDUŠNOST I SAOSEĆANjE

NAKON što je “slučaj Slobodanke Totorić” dospeo u javnost, naspram, bezdušne i hladnog srca njene firme koja je, inače, iz republičkog buxeta dobila desetine hiljada maraka za podsticaj u zapošljavanju, iz zemlje i dijaspore počeli su da se javljaju ljudi saosećajnog srca. Tako je, između ostalog, više vlasnika firmi Slobodanki ponudilo zaposlenje, sa platom i osiguranjem a da i ne dolazi na posao sve dok je na lečenju. Sugrađanin D.V. izrazio je spremnost da daruje bubreg!