ODGOVOR Republike Srpske na deklaraciju SDA i na napad na integritet Srpske biće ustavan i legitiman. U Narodnoj skupštini RS u oktobru, usvojićemo zaključke koji će biti sublimacija stavova Srpske i analiza celokupne slike u BiH sa svim devijacijama.

Ovo, u intervjuu za "Novosti", naglašava Željka Cvijanović, predsednica Republike Srpske, i napominje da je deklaracija SDA samo okidač da se određeni problemi stave na dnevni red.

- Godinu dana od izbora u BiH, Republika Srpska je jedina koja ima formirane institucije i normalno funkcioniše. To nije ni BiH, ni Federacija BiH - kaže Cvijanovićeva.

PROČITAJTE JOŠ - Cvijanović: Srpska za evropski put, bez visokog predstavnika

* Hoće li konačno biti formiran Savet ministara?

- Smatram da se više ne treba iscrpljivati ovom temom. Pokazali smo da želimo promociju koncepta gde pobednici izbora treba da formiraju vlast. Učestvovali smo u razgovorima. Objasnili zašto je to dobro. Ipak, očigledno, iz Sarajeva to ne žele i njihov stav je blokada BiH.


* Šta za RS znači blokada izbora Saveta ministara?

- U praksi, to znači da možemo da funkcionišemo i bez BiH. Mi smo svoj deo posla uradili kada su izbori završeni. Institucije RS su uspostavljene. Sve funkcioniše. Sada iz Sarajeva pokušavaju da stvore sliku da je Srpska krivac za to što nije formiran Savet ministara i ne radi Parlament BiH. Kako da radi Parlament BiH ako nemate formiran Savet ministara? Očigledno, Sarajevu nije bitno funkcionisanje BiH, ali ni evropski put.

* Kako je vaš stav o putu BiH prema EU?

- Ova godina je mogla biti ključna za BiH na evropskom putu. Mogli smo da iskoristimo situaciju da oni nama malo pomognu i mi njima, i da se približimo EU. Sarajevo to nije prepoznalo. Blokiralo je evropski put BiH. Zvaničnici EU poručili su da bez formiranja vlasti nema evropskog puta, a ne da je rešenje ucena.

PROČITAJTE JOŠ - Cvijanović: Incko bi migrantski centar u RS? Što ne u Austriji


* Posle nedavno održanog sastanka političkih lidera RS i predsednika Vučića, stižu različita tumačenja zaključaka?

- Jedinstvo mora da postoji u strateškom političkom životu Srpske. Kad su "vruće" teme na tapetu i kad je napadnut integritet Srpske, očekujem od svake normalne partije u RS da bude na toj liniji. Razočarava me potreba opozicije da objašnjava kako nismo istomišljenici. Pa, naravno da nismo istomišljenici, različite smo političke opcije. Njihova objašnjenja su tužna! Mada, kada govorimo o opoziciji iz RS, oni su vlast na nivou BiH i imaju fotelje.


* Da li je odlazak kod predsednika Vučića bio dobar potez?

- Jeste! Beograd je prava adresa gde treba ići i razgovarati. Ko je razumeo - razumeo, a ko nije, njegov problem. Bili smo u Beogradu da vidimo kako sprečiti zlo koje se sprema Srpskoj. Predsednik Vučić se poneo državnički i pričali smo politički vrlo zrelo.


* Pojavila se i informacija da ste u svađi sa predsednikom SNSD Dodikom?

- Nikad nisam bila u svađi sa predsednikom Dodikom, niti ću biti! Bez obzira na sve pokušaje da se izvuče i pokaže da navodno postoji neki remetilački faktor, odgovorno tvrdim da toga nema u SNSD, na žalost opozicije! Imam odličnu saradnju sa predsednikom Dodikom. Još nismo seli da razgovaramo a da smo imali različite stavove.


* Kako gledate na delovanje opozicije i konstantne optužbe da je vlast "lopovska"?

- Građanima ne treba priča "držite lopova". Najbolje se vidi na izborima kako takva priča prolazi i gde opozicija konstantno gubi, a politika SNSD dobija veliki podršku građana. I tako, godinu za godinom.


* RS na sve napade iz BiH i šire odgovara porukom da postoji pravo i na samoopredeljenje?

- Princip samoopredeljenja nije pravo koje neko sam sebi hoće da pribavi, to je univerzalno pravo propisano međunarodnim aktima, koje važi i za Srpsku. Problem sa BiH je što imate političku strukturu u Sarajevu, koja godinama nastoji da pokaže kako, navodno, dejtonska struktura ne može da funkcioniše i da je potrebno ukidanje ili izmena "Dejtona", na štetu entiteta. Sarajevo mora da zna da će na ovakve pokušaje dobiti adekvatan odgovor iz Srpske.


NAPREDAK

* IMA li u Srpskoj ekonomskog napretka?

- Ima i raduje me što svake godine napredujemo. Imamo rekordnu zaposlenost, gradimo infrastrukturu, rastu plate i penzije. Ali sam i realna, jer ovo nije dovoljno i moramo još mnogo toga da uradimo.