Današnja sednica Predsedništva BiH, na kojoj bi trebalo da se odlučuje o imenovanju Zorana Tegeltije (SNSD) za predsedavajuće Saveta ministara BiH, po svoj prilici dodatno će produbiti političku krizu u BiH.

Pročitajte još: Dodik: NATO je za Republiku Srpsku završena priča

Predsedavajući i hrvatski član Predsedništva Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović ne odstupaju od stava da neće podržati imenovanje Tegeltije za kandidata sve dok Predsedništvo ne usvoji Godišnji nacionalni plan (ANP) za članstvo u NATO. Srpski član predsedništva Milorad Dodik više puta je jasno dao do znanja da ne pristaje na ucene i da smatra da ukoliko ne bude završeno imenovanje Tegeltije to više neće biti saga, nego farsa.

Pročitajte još: Dodik blokira put BiH u NATO

Sudeći prema izjavama trojice članova Predsedništva, Tegeltija ni danas neće biti predložen za predsedavajućeg Saveta ministara, i najizglednije je da će, ukoliko ne bude konsenzusa, sednica po drugi put biti odložena. Jer, ukoliko Tegeltija ne bude podržan, SNSD će morati da predloži novo ime.

Sam kandidat Zoran Tegeltija nije želeo da komentariše predstojeću sednicu Predsedništva BiH, na kojoj je njegovo imenovanje jedina tačka dnevnog reda.

- Nemam nikakva očekivanja niti bilo kakav stav o tome - rekao je Tegeltija za "Novosti", ne želeći da bilo šta prejudicira.

U izjavi datoj federalnim medijima, Željko Komšić tvrdi da neće dati podršku Tegeltiji jer se, kako je rekao, Dodik odlučio na blokadu formiranja vlasti nepoštovanjem zakona.

- Na taj način Dodik politički žrtvuje Tegeltiju kao kandidata. Nažalost, on se odlučio za nepoštovanje zakona i nedostavljanje tehničkog dokumenta, odnosno ANP. Nemam problem s Tegeltijom, ali Dodik ima problem s poštovanjem zakona i odluka Predsedništva BiH - rekao je Komšić, dodajući da ne postoji šansa da glasa za mandatara pre dostavljanja ANP.

ROK DO 5. SEPTEMBRA Bez obzira na nepromenjene stavove Komšića i Džaferovića, nakon završenih provera Dodik je uputio zahtev za sazivanje nove sednice. Pritom je podsetio i na Principe za formiranje vlasti, koje su 5. avgusta potpisali on i lideri SDA i HDZ BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, kojima je utvrđen rok za formiranje vlasti od 30 dana. Dodik je još tada najavio da će, ukoliko do 5. septembra ne bude formirana vlast na državnom nivou, SNSD blokirati sve procese i da će BiH upasti u krizu, koja može dovesti do njene destabilizacije.

Raniji stav neće menjati ni Šefik Džaferović, koji je rekao da nijedan kandidat za predsedavajućeg Saveta ministara BiH neće dobiti njegovu podršku bez poštovanja svih zakona i preuzetih međunarodnih obaveza.

- Ako nema slanja ANP, nema ni kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara - istakao je ranije Džaferović.

Komšić i Džaferović više puta su istakli da nemaju zamerki na Tegletiju kao kandidata.

Inače, na zahtev Predsedništva BiH, Centralna izborna komisija BiH utvrdila je da Tegeltija ispunjava sve uslove propisane Izbornim zakonom, dok je i SIPA završila proveru istinitosti informacija koje je Tegeltija naveo na obrascu izjave CIK i izveštaj dostavila Predsedništvu.

Predsednik SDS Mirko Šarović ocenio je da je ovo dosad najgore mandatarenje u izbornim ciklusima u BiH.

- Sve ukazuje na to da će predlog za imenovanje Zorana Tegeltije propasti. Drugačiji ishod bi bio iznenađenje, i čini se da je sednica i zakazana da bi se taj krah desio. Između pregovaračkih pozicija, da mandatar ne mora da ima bilo kakav program, već samo treba da uzme svoj deo plena i da zahteva da budući saziv Saveta ministara kao prioritet treba da zemlju vodi ka NATO, duboka je provalija na kojoj je teško sagraditi mostove - kaže Šarović.