Po zahtevu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Kancelarija za veterinarstvo BiH ograničila je uvoz u Bosnu i Hercegovinu pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa iz Turske. Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, izjavio je da je ovu odluku doneo u cilju zaštite domaće industrije.

- Ova odluka odnosi se na one izvozne objekte u Turskoj koji nisu na EU listi, odnosno nemaju dozvolu za izvoz u Evropsku uniju i ima za cilj održanje statusa BiH kao zemlje koja odnedavno može svoje proizvode od pilećeg mesa da izvozi u Evropsku uniju - izjavio je ministar Šarović.

PROČITAJTE JOŠ - Lejla Rešić: Stižu matičari u sva porodilišta

Iz resornog ministarstva navode da je mera o zabrani uvoza posebno važna ako se zna da, uprkos tome što može da zadovolji domaću potražnju i što je značajan izvoznik, BiH više hiljada tona pilećeg mesa i prerađevina uvozi iz susednih zemalja i Turske.

Osim toga, iz resornog ministarstva podsećaju da se domaća proizvodnja pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa poslednjih godina ubrzano razvija. Samo u 2018. godini izvezeno je više od 9.000 tona mesa i prerađevina iz BiH u zemlje regiona, a proteklih dana prvi kontingenti krenuli su i prema zemljama Evropske unije.