ОХР: Додикове претње супротне Дејтону

Танјуг

16. 08. 2019. у 12:45

ОХР: Додикове претње супротне Дејтону

Фото Архива ВН

Канцеларија високог представника међународне заједнице (ОХР) у БиХ саопштио је да је покушај Републике Српске да се пониште раније договорене реформе и ослабе институције на државном нивоу противни Дејтонском мировном споразуму
Канцеларија високог представника међународне заједнице (ОХР) у БиХ саопштио је да је покушај Републике Српске да се пониште раније договорене реформе и ослабе институције на државном нивоу противни Дејтонском мировном споразуму.

"Кретање БиХ према НАТО-у недвосмислено спада у спољнополитичка питања која су у искључивој надлежности државе. Одлуке у вези с тим, које су донесене на државном нивоу, треба да се поштују. Покушаји РС да се пониште раније договорене реформе и ослабе институције на државном нивоу су противни Дејтону", наведено је у саопштењу ОХР.

Канцеларија високог представника позвала је истовремене политичке лидере у БиХ да се усредсреде на позитивне ствари и да раде заједно како би се ова земља кретала напред, наводи се у саопштењу, као одговор на птање сарајевског портала Klix.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Странци и даље уз Бошњаке!

Питања портала ОХР-у била су какав је њихов став у односу на, како се наводи, претње Милорада Додика, те да ли високи представник оставља могућност смене српског члана Председништва БиХ, уколико одлучи да крене путем тих "најављених претњи", као и да ли постоји могућност да високи представник, у складу са својим овашћењима, прогласи АНП усвојеним или неусвојеним.

Додик је, наиме, у уторак рекао да ће у случају неформирања власти на ниову државе БиХ, Народна скупштина РС-а усвојити акт којим ће одбацити све одлуке које нису изричито у складу с Уставом БиХ.

То значи да ће се РС, према тим најавама, повући из Споразума о оружаним снагама, да ће повући своју сугласност на формирање индиректних пореза, одбацити рад суда и тужитељства, као и рад СИПА-е (Државне агенције за истраге и заштиту) на својој територији и довести у питање све надлежности које су пренесене на разини БиХ, пише портал.

Подсећају да је Додик рекао да је Републици отето 83 надлежности које су потом пренуте на нивоу БиХ.

"Све ћемо довести у питање и задужити владу и друге стручне институције да нам доставе предлоге аката који ће ићи да се све оно што је мимо Устава у БиХ овде елиминише и забрани", рекао је Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Srpska

16.08.2019. 17:56

OHR je fasisticka organizacija,sluzi za unistavanje Srba I pravoslavlja,udruzeni sa islamskim teroristima u Federaciji BIH,pokusava da pokori ili istjera Srbe sa vjekovnih ognjista stvarajuci kalifat u BiH

Bosko

16.08.2019. 18:50

Kakao Vas nije vise stid to sto radite!Dogovorite se,potpisete i onda sve bacite niz Vrbas.sta vi hocete,predsjednice Dodik,?Mi obicni narod dosta smo nasjedali na tvoje bahato ponasanje,a gubili smo uvijek.Minsamo zelimo da normalno zivimo.A Vi,sto mislite da mozete letiti visoko,stalno padate.