Naredne sedmice kolektivni ugovor za zaposlene u obrazovanju

D.L.

07. 08. 2019. u 19:19

Наредне седмице колективни уговор за запослене у образовању

Foto: Srna

Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture Republike Srpske biće potpisan naredne sedmice
Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture Republike Srpske biće potpisan naredne sedmice, potvrđeno je nakon današnjeg sastanka ministra prosvete i kulture Republike Srpske Natalije Trivić i predsednika Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragana Gnjatića.


Iz resornog ministarstva saopšteno je da je ovaj sastanak u Banjaluci bio prilika za usaglašavanje pojedinih odredbi Posebnog kolektivnog ugovora između Ministarstva i Sindikata. - Razgovarano je i o narednim koracima na unapređenju položaja prosvetnih radnika i zaposlenih u kulturi, navodi se u saopštenju.

Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture Srpske uređuju se prava, obaveze i odgovornosti radnika i poslodavaca koja proističu iz rada i po osnovu rada, međusobni odnosi radnika i poslodavaca, kao i druga pitanja koja nisu na potpun i celovit način uređena zakonima u ovoj oblasti.

PROČITAJTE JOŠ: Trivić: Svim đacima biće obezbeđeni uslovi za nastavu


Ovaj kolektivni ugovor odnosi se na zaposlene u oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg, specijalnog i umetničkog obrazovanja i u oblasti kulture, kao i na sve poslodavce kojima je osnivač Srpska ili jedinica lokalne samouprave i koje imaju sedište na teritoriji Republike.


SRPSKA ĆE UNAPREDITI KVALITET OBRAZOVANJA


Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je danas da je Srpska donela važne zakone u oblasti obrazovanja, da se redovno ulaže u poboljšanje uslova rada u obrazovnim ustanovama i da je prioritet u narednom periodu unapređenje kvaliteta obrazovanja.


Trivićeva je, na sastanku sa šefom Kancelarije OHR-a u Banjaluci Marijanom Berec i predstavnikom Mađarskog instituta za strane odnose i trgovinu Anom Oros, rekla da je u planu da u septembru počnu reformski procesi s ciljem stvaranja modernog obrazovnog sistema primerenog sadašnjem trenutku i današnjoj generaciji učenika. - Digitalizacijom nastavnih sadržaja i interaktivnom nastavom želimo da povećamo interesovanje učenika za sticanje znanja i veština u školi koje će kasnije moći da primene u životu, istakla je Trivićeva.


Ona je potvrdila da će, paralelno sa unapređenjem nastavnih planova i programa, biti organizovana dodatna usavršavanja nastavnog kadra, uključujući opremanje školskih kabineta, saopšteno je iz resornog ministarstva.


Trivićeva je rekla da Ministarstvo nastoji i da upisnu politiku u srednjim školama kreira u skladu sa potrebama tržišta rada. - Ove godine smo sporazumom sa poslodavcima definisali i plaćenu učeničku praksu, pojasnila je Trivićeva.

Ona je na sastanku o mogućnostima saradnje u oblasti obrazovanja podsetila da je ova oblast u nadležnosti entiteta, odnosno kantona.


Na sastanku je iskazana spremnost za saradnju putem programa koji su u interesu učenika i nastavnika i u skladu sa obrazovnom politikom u Republici Srpskoj, dodaje se u saopštenju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije