U KULTURNOM centru "Banski dvor" u Banjaluci danas, 11. juna će biti prikazan dokumentarno-igrani film "Ratne priče sa Košara". Projekciji filma prisustvovaće i junaci sa Košara, kao i autor filma Slađana Zarić. Projekcija filma je u organizaciji Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Srbsko sabranje Baštionik.

Darko Anđelković (41) iz Raške, jedan od heroja sa Košara kaže za "Novosti" da su se rado odazvali da budu u Banjaluci na promociji filma, jer su čuli da u ovom kraju ima većih Srba nego u Srbiji!

- Film je veoma gledan, a gledanost je već otišla na više od pet miliona. Uspeli smo da posle dve decenije našoj naciji prikažemo šta se stvarno dogodilo na Košarama - kaže Darko.

Ističe da je posebno bitno za mlađe generacije da vide kako se na Košarama branila i odbranila otadžbina.

- Mlađe generacije moraju da znaju kako se brani otadžbina i da sutra budu spremni da je brane, ako je neko opet napadne, a daće Bog da je niko ne napada ali nikada se ne zna - kaže heroj sa Košara.

On ističe da, kao što je njima u amanet ostavljeno da brane otadžbinu, tako i oni ostavljaju danas u amanet novim generacijama da je brane i čuvaju!

Pročitajte još - SEĆANjE NA HEROJE: Snima se film o paklu Košara po pričama vojnika (FOTO)

O životu heroja sa Košara, nakon dve decenije, Darko kaže da, nažalost, većina heroja živi na rubu egzistencije.

- Mnogo se heroja sa Košara danas leči o svom trošku i to je tužna priča. Znate, kad je rat, svi se mole za ratnika, a kada se završi rat zaboravi se i Bog i ratnik. Ti ljudi sa Košara su bili zaboravljeni, ali evo nakon dve decenije dobili smo medijski prostor da kažemo šta se tamo desilo. Podižemo uskoro i spomenik za 108 stradalih saboraca na Dedinju u Beogradu - ističe Darko.

Sećanja na bitku se, kaže sve više vraćaju kako stari.

- Počeli smo da se okupljamo i na tribinama. Imamo Dan heroja sa Košara - 14. jun i Dan herojske 125. motorizovane brigade - 20. septembra. Bitno je da smo dobili obećanje predsednika Srbije da će heroji sa Košara dobiti spomenice i imati pravo na zdravstveno osiguranje i novčana sredstva na mesečnom nivou i da će se sve to regulisati kroz zakone - kaže Darko.

Darko Anđelković Foto D. Pozderović

Ističe i da se danas preživeli heroji međusobno pomažu i vode brigu o socijalno najugroženijim.

Kaže i da je posebno zanimljivo da niko od preživelih heroja nije ostao u Vojsci, pa čak ni njihovi oficiri, koji su ponos Srbije i koji su ih vodili kroz rat.

Pročitajte još - SIN NEUSTRAŠIVOG POTPUKOVNIKA: Otac je bio strah i trepet za OVK

- Svaki dan na Košarama je bio poseban i nosio svoju priču. Najteži dan je kada izgubite u ratu prijatelja, saborca, brata koji je svaki dan bio sa tobom rame uz rame. Svaka smrt je beleg na duši nas preživelih, a 108 ih je poginulo. Ne žaleći živote branili smo svetinju. Našu državu. Znali smo da je iza nas Srbija i da ne smemo da popustimo ni milimetar - priča Darko.

Film je, tvrdi, pomogao da se ponovo nacija probudi i da vide jednu nestvarnu priču o odbrani otadžbine.

- Imali smo protiv sebe daleko nadmoćnijeg neprijatelja. NATO vojnike, Šiptare, strane plaćenike i mudžahedine koji su pomagali albanskim teroristima. Na livadi od 60 metara branili smo Srbiju - priseća se Darko.

SPOMENIK NA KOSOVU

DARKO Anđelković je poznat i po tome da je inicijator, da se prošle godine, vojniku i heroju sa Košara Zoranu Mijatoviću u mestu Lešak na Kosovu i Metohiji napravi spomenik. To je jedini spomenik herojima sa Košara napravljen na KiM!