Pet vekova Goraždanske štamparije

Milica KUSMUK

ponedeljak, 28. 01. 2019. u 13:15

Пет векова Горажданске штампарије

Crkva Svetog Georgija - Foto M. K.

U sklopu obeležavanja značajnog jubileja u Novom Goraždu brojne manifestacije

U SKLOPU obležavanja 500 godina Goraždanske štamparije, koja je od 1519. do 1521. godine radila u tadašnjem manastiru, danas hramu Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici, tokom ove godine planirane su brojne aktivnosti, potvrdila je načelnik opštine Novo Goražde Mila Petković.

- Povodom ovog izuzetnog jubileja, u saradnji sa "Poštama Srpske" izrađena je prigodna poštanska marka sa motivima iz prve knjige "Liturgija-Služabnik", koja je u Donjoj Sopotnici štampana 1519. godine, i motivima crkve Svetog Georgija - pojasnila je Petkovićeva.

Pročitajte još: Uz Drinu manje mladih

Ona je dodala da će ova poštanska marka biti u opticaju od 28. januara ove godine.

- Štampano je 15.000 primeraka blok markica i 300 svečanih FDC koverata - naglasila je Petkovićeva.

Prošlo je tačno 500 godina, kako su u hramu Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici kod Novog Goražda štampane prve crkvene ćiriličke knjige na prostorima današnje BiH, u štampariji Božidara Goraždanina, drugoj iza Cetinjske, odakle su distribuirane karavanskim drumovima do pravoslavnih crkava i manastira.

Izdanja Goraždanske štamparije


Nakon toliko godina tri nepotpuna izdanja Psaltira s posledovanjem, Molitvenika i "Služabnika-Liturgije", štampane ovde između 1519. i 1523. godine, do današnjih dana sačuvana su jedino u Veneciji, Dubrovniku, Budimpešti, Sankt Peterburgu i Beogradu. Reprint izdanja ovih značajnih knjiga objavljen je 2006. i promovisan u porti hrama Svetog Georgija.

ODBOR ZA ORGANIZACIJU

MITROPOLIT dabrobosanski gospodin Hrizostom je najavio skoro donošenje odluke o imenovanju Organizacionog odbora za obeležavanje 500 godina Goraždanske štamparije, koji će biti sastavljen od univerzitetskih profesora i akademika SANU, istakla je Petkovićeva i dodala da je centralni događaj jubileja planiran za septembar ove godine, u porti Crkve Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije