UKOLIKO mi članovi stranke izglasaju nepoverenje - podneću ostavku.

To je poručio je lider Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica, pred stranačku Skupštinu u subotu 15. decembra u Banjaluci.

Ipak, izvori iz SDS, koja je uzdrmana izbornim debaklom i unutrašnjim trvenjima, kažu za "Novosti" da su ogromne šanse da Govedarici izglasaju nepoverenje i da će potom odmah biti smenjen.

- Da je odgovoran čovek to bi uradio odmah nakon izbora, kako je i obećao. Takođe da zna šta je odgovornost Govedarica bi zakazao vanrednu skupštinu, a za koju je dobio potrebne potpise, i čime mu je stavljeno do znanja da je podrška na čelu stranke na niskom nivou, ako je uopšte i ima - kaže izvor "Novosti".

Pročitajte još - VRH SDS-a ZA KOALICIJU SA DODIKOM: Većina članova za veliki savez sa SNSD-om; Rasprava i o ostavci Govedarice


Naši sagovornici podsećaju da kada je Govedarica dobio poverenje Skupštine da postane predsednik SDS, protiv njegovog izbora bilo je svega pet članova.

- Dakle gotovo jednoglasno se verovalo da će novi i mlađi ljudi da donesu dodatnu energiju i snagu, da će ta energija da privuče sposobne ljude koji su bili izvan politike, da zajedno povedemo Srpsku u pravcu stabilnosti i sigurnosti, a potom razvoja i napretka. Ali umesto nove energije, nove snage, koja će se osloniti na iskustvo i tradiciju, prilagođavajući je trenutku u kojem živimo a sve u cilju da naše sutra bude bolje, predsednik kojeg smo izabrali to ne samo da nije shvatio, već je poveo borbu protiv svega što predstavlja upravo te temelje i tu tradiciju - ističu naši izvori iz SDS.

Aktuelnom lideru zamera se to što je stranku doveo na "na rub propasti", jer su danas sve vesti o SDS - vesti o podelama, propasti, isključenjima, preletanjima.

- Za to neko mora da odgovara, a najlogičnije je da se sa pospremanjem krene od vrha. Vukotino vreme na čelu SDS biće zapamćeno kao vreme najveće krize državotvorne stranke - kažu u SDS.

Iz SDS poručuju i da je na sceni malverzacija oko broja članova predstojeće Skupštine.

- Izbacuju ljude koji su verifikovani kao delagati, za šta imamo primer Doboja i 36 njih koji su članovi skupštine i stranke, a prema kojima se predsednik i sekretar stranke odnose diskriminatorski i uskraćuju im prava zagarantovana statutom - navode u SDS i dodaju da su sva načela Govedarice pala u vodu izborom u Veće naroda Republike Srpske.

- Čovek koji govori o odgovornosti, pogazio je sopstvene reči da mu rezervni položaji nisu potrebni. Sa pozicije na kojoj se nalazi, danas jasno šalje poruku da do svojih reči ne drži - objašnjavaju izvori "Novosti".