VEĆINA članova Predsedništva Srpske demokratske stranke izjasnila se za formiranje koalicije sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, a raspravljalo se i ostavci lidera stranke Vukote Govedarice - saznaju nezvanično "Novosti".


Prema našim informacijama, na sednici odrzanoj u Banjaluci videlo se da je Govedarica izgubio poverenje svojih saboraca. On je, kako nam prenose naši izvori, odbio da se raspravlja o njegovoj ostavci koju nije hteo da podnese, već će je ponuditi Skupštini stranke, koja ga je i izabrala.


- Kako sada stavri stoje, veliku koaliciju sa SNSD podržava najmanje deset članova predsedništva, jer veruju da je to iznad bilo kakvih ličnih i političkih ambicija i služilo bi zaštiti srpskih interesa na nivou Republike Srpske i BiH, a što je u duhu SDS koja se tako vraća na put državotvorne i izrazito patriotske stranke - navodi naš izvor iz vrha Govedaricine stranke.


PROČITAJTE JOŠ: PODELA U SDS-u: Jedni za saradnju sa SNSD-om i "patriotskijeg" lidera od Govedarice, drugi predlažu da se ne uzimaju osvojeni mandati


U narednim danima biće održana sednica Glavnog odbora SDS koja će imenovati članove pregovaračkog tima za formiranje koalicije sa SNSD. Inače Glavni odbor jedini je ovlašćen da donese odluku o formiranju saveza.


ZAŠTITA OD MEKTIĆA I BOSIĆA


GOVEDARICU su, kako prenose izvori Novosti, na sednici Predsedništva pokušali da zaštite Dragan Mektić i Mladen Bosić. Oni su navodno udaljeni sa sednice jer nemaju pravo glasa.