DODIK O GRANICAMA: Biće kako Srbija kaže; Zvizdić:To se nikad neće dogoditi

Tanjug

nedelja, 02. 09. 2018. u 20:55

ДОДИК О ГРАНИЦАМА: Биће како Србија каже; Звиздић:То се никад неће догодити

Foto Tanjug

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će, kada je reč o granici između Srbije i BiH, biti onako kako Srbija kaže.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će, kada je reč o granici između Srbije i BiH, biti onako kako Srbija kaže.

"Republika Srpska i Srbija su jedno, ali mislim da je ono što Srbija predlaže funkcionalno i na pravi način je regulisanje te granice. Šta Sarajevo ima sa tim? Koče samo zato što imaju neku formalnu stvar. Bilo bi bolje da jedni druge ne kočimo", rekao je Dodik, prenose Nezavisne.

On je rekao da ako Republika Srpska ima interes da reguliše svoj problem na granici sa Srbijom sa kojom je u dodiru celom dužinom, onda na nivou BiH "nema šta da smišljaju već da tako nešto prihvate".

Na tu njegovu izjavu reagovao je predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić koji je tu Dodikuovu izjavu ocenio kao "novi beskrupulozni nasrtaj na suverenitet BiH, ciljano urušavanje dobrosusedskih odnosa i namernu provokaciju", koja nema uporište u stvarnim činjenicama, prenosi Fena.

Prema njegovim rečima, zbog toga je neophodno da se jasno kaže da u vezi s pitanjem granice između BiH i Srbije, nikada neće biti onako kako Srbija kaže i to ne "ne zbog Dodika, nego zbog onih koji mogu biti zavedeni da poveruju u ovakvu utopijsku i besmislenu izjavu".

"Ta vremena, kada se o interesima BiH odlučivalo u našem susedstvu, su nepovratno prošla i sasvim sigurno se nikada više neće vratiti. Srbija i bosanskohercegovački entitet RS nisu i nikada neće biti ''jedno'', kako Dodik insinuira. BIH je međunarodno priznata, celovita i nedeljiva država Bošnjaka, bosanskohercegovačkih Srba, bosanskohercegovačkih Hrvata i ostalih, dok je RS samo jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta, nastao u Dejtonu, sa jasno propisanim i ograničenim nadležnostima", rekao je Zvizdić.

On je kazao da je granica između BiH i Srbije utvrđena, međunarodno priznata i da su je potvrdili Badinterova komisij i Dejtonski sporazum, te da se može menjati samo uz pristanak obe države.

"Bilo bi poželjno da to shvate i prihvate svi koji uzaludno maštaju o podelama, pripajanjima, razmenama teritorija i crtanju novih granica, i da taj ''labuđi pjev'' pokušaju da pretvore u konkretne integracione aktivnosti u cilju jačanja unutrašnje kohezije, unapređenja regionalne saradnje i nastavka puta ka evroatlantskim integracijama", zaključio je Zvizdić.

Komentari (11)

Goran

02.09.2018. 22:13

@zaliv.net - Cuj njega, nikad, Republika srpska i samo Republika Srpska, ko od Srba ne sledi tu liniju, skloniti ga

баунти

02.09.2018. 23:22

Хахаха, шта су балије запјениле... Па биће или дио Србије или Српске... Значу, опет Србије... Него, брините се ви за вашу чаршију, а нашу земљу оставите нама... Да не би опет у турску подвијена репа к'о 1878 и 1908...

Srbija kako kaze

03.09.2018. 00:39

Srbija kaze kako zapad kaze. Mudar je ovaj Dodik. Zna da se izrazava, nije od juce. Komunicira sa zapadom a za narod shifrirano i prodje nezapazeno!

Vlada Legenda

03.09.2018. 06:47

Zvizdiću,ne filozofiraj i ne parafraziraj teške reči!Eto vama vaš muslimanski deo,a mi Srbi ćemo svoj da ogradimo....ok?

tuzlak

03.09.2018. 07:34

Ovaj Dodik kako se blize izbori ce biti sve dosadniji i provokatniji, govori nesto a I sam zna da je to nemoguce

Hercegov Grad

03.09.2018. 12:13

Na kraju price ce biti kako se Srbi dogovore!Dok god zateze druga strana ,na ovoj ce se stvari desavati,onako kako se dogovore!

Peki

19.09.2018. 08:43

Braco Srbi i sestre Srpkinje....cuvajte se poturcenih srba sada i za navjek. Sa njima nikad i nigde i zato oprez da ne bude posle nismo ocekivali... uvek su mrzeli svoju pravu veru jer u pravoslavlju jednom kad odes nema vise povratka.