Za Davidovu smrt sada krive NN lica

O. MATAVULJ

04. 07. 2018. u 07:42

Burna rasprava u NS RS O izveštaju anketnog odbora u slučaju smrti mladića iz Banjaluke. Čavić: Tužilaštvo je naredbu o sprovođenju istrage donelo u petak, 29. juna

За Давидову смрт сада криве НН лица

ŽRTVA David Dragičević

OKRUŽNO javno tužilaštvo Banjaluka donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića (21), izjavio je u Narodnoj skupštini RS poslanik NDP Dragan Čavić.

On tvrdi da je tužilačka odluka, koju javnost iščekuje od 24. marta kada je na ušću Crkvene u Vrbas pronađeno Davidovo telo, doneta još u petak, 29. juna.

Međutim, u Tužilaštvu su nemi i tu informaciju ne žele da potvrde, niti demantuju. I ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač u Skupštini je potvrdio da je čuo za postojanje takve naredbe, što je pozdravio.

- Naredba zvanično nije objavljena, niti je bilo šta dostavljeno MUP RS i čekamo da vidimo šta nam to Tužilaštvo nalaže da uradimo - rekao je Lukač.

O Izveštaju Anketnog odbora u slučaju Dragičević u skupštini se vodila burna rasprava koja je, na momente, pretila da će prerasti u fizički obračun. U tome su prednjačili ministar policije i poslanik Kluba PDP Adam Šukalo koji su posle međusobnih dobacivanja i pridika o pristojnosti, poput obesnih mladića izašli iz sale da se "obračunaju", ali su naposletku seli za sto da razgovaraju. Ipak, pre toga je bilo žestokih trzavica, pa je Šukalo rekao da napušta parlament, te da će se odazvati samo na glasanje o izveštaju Anketnog odbora.

- Članovi njegovog obezbeđenja su me u holu gurali, dok se Lukač zaletao da me udari - rekao je Šukalo.

On kaže da mu je "u četiri oka" ministar poručio da će se po isteku mandata "sresti na ulici i obračunati". Tvrdi da mu Lukač mesecima preti, da mu je bezbednost ugrožena.

- Ovo je moje poslednje obraćanje u NS RS, jer je ova institucija zloupotrebljena i iskorišćena za prikrivanje zločina. Ne želim više da sedim s ljudima koji to rade - istakao je Šukalo.

Vladajuća koalicija je tokom rasprave navela da je izveštaj Anketnog odbora neprihvaljiv, jer kvalifikuje delo, bavi se istražnim radnjama i izlazi iz ustavnih nadležnosti. Umesto zaključaka iz izveštaja, vladajući SNSD, DNS i SP predložili su usvajanje sedam drugih zaključaka. NJima se traži da tužilaštvo u skladu sa zakonom kvalifikuje delo, kao i pokretanje disciplinskih postupaka protiv tužioca zbog odugovlačenja i brojnih propusta u slučaju Dragičević.

Dragan Čavić

Međutim, šef poslanika DNS Spomenka Stevanović juče je rekla da poslanički klubovi vladajuće većine treba da odustanu od predloženih zaključaka, jer bi se time sačuvao dignitet NS RS.

S druge strane, predsednik Anketnog odbora Branislav Borenović (PS), ponosan je na izveštaj za koji smatra da je profesionalan, i da u parlamentu nije izrečen ni jedan argument kojim bi on bio osporen.


OTAC POSLAO PISMA

OTAC stradalog mladića Davor Dragičević predao je 83 pisma za 83 poslanika, zahtevajući od njih da glasaju za usvajanje izveštaja Anketnog odbora.

- Pred vama je najveći i najvažniji ispit, onaj životni i časni. Sami birate kako će vas istorija pamtiti. Da li kao saučesnika u zločinu ili kao borca za pravdu - navodi se, između ostalog, u pismu.


ZAKLJUČCI NEUSTAVNI

PREDSEDNIK NS RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da ni Anketni odbor niti bilo ko drugi, izuzev Tužilaštva, nema pravo da kvalifikuje bilo koje krivično delo, i da bi se usvajanjem takvih zaključaka prekršio Ustav.

- Izveštaj Anketnog odbora ne sadrži sve elemente iz odluke o njegovom obrazovanju. Ako se sagleda sve, jasno je da predloženim zaključcima Anketni odbor izlazi iz nadležnosti, čime se ugrožava nezavisnost i samostalnost pravosudnih organa u odnosu na zakonodavnu i izvršnu vlast u Srpskoj.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije