ŠEST lica, među kojima i čuvar Kazneno-popravnog zavoda u Doboju, uhašpeno je u okviru akcije "Kafe" zbog sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa dilovali drogu.

Kako je potvrđeno uhapšeni su Denis Nedinić (39) iz Banjaluke, zatvorski čuvar Mario Janković (38), Josip Ćosić (54), Boris Čupić (26) i Dario Pavlović (39) iz Teslića, te Dario Todorović (30) iz Doboja.

Portparol MUP RS Danica Gnjatović kaže da su u okviru akcije izvršeni pretresi na više lokacija u Banjaluci i Tesliću.

- Tokom akcije pronađeno je i oduzeto 1,1 kilogram marihuane, 237 grama spida, 30 komada ekstazija i LSD-a, 7 grama kokaina. Zaplenjene su i digitalne vage, drobilice, oprema za pakovanje droge, kao i različita municija i drugi predmeti koji će biti korišćeni kao dokaz u daljem postupku - rekla je Gnjatović.

Prema njenim rečima, za uhapšene postoji sumnja da su kao organizovana kriminalna grupa izvršili krivično delo neovlašćene proizvodnje i prometa opojnih droga.

PROČITAJTE JOŠ - VELIKA AKCIJA SRPSKE POLICIJE: Lisice za 139 osoba zbog droge i oružja (FOTO)

- Svi osumnjičeni sprovedeni su na kriminalističku obradu, nakon čega će biti predati u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva u Doboju - ističe Gnjatović.

Izvor blizak istrazi kaže da je akcija "Kafe" rezultat višemesečnog praćenja osumnjičenih, pri čemu se došlo do dokaza da je drogu nabavljao Nedinić, koji važi za organizatora grupe. - Zatvorski čuvar je u nekoliko navrata drogu prevezao iz Banjaluke do Teslića, gde su je ostali osumnjičeni rasturali na ulici - kaže izvor iz MUP RS, navodeći da će se proveravati da li je čuvar drogu zloupotrebljavao unutar zatvora.

On pojašnjava da su osumnjičeni do sada bili potpuni anonimusi, te da ranije nisu dovođeni u vezu sa trgovinom narkotika.


ZLOUPOTREBA

DIREKTOR KPZ Doboj Branko Miletić kaže da je uhapšeni čuvar suspendovan i pokrenut je disciplinski postupak koji će najverovatnije završiti otkazom zbog narušavanja ugleda institucije.

- Taj radnik nikada nije pravio probleme, niti je bio sklon kriminalnim radnjama. Profesionalno je obavljao svoj posao i pokazao se kao dobar radnik. Međutim, posle povrede prsta bio je na bolovanju, a potom i odmoru. Uniformu je odneo kući na pranje i tada ju je i zlouporebio i to, kako smo obavešteni, tako što ju je iskoristio za prevoz narkotika iz Banjaluke do Teslića - rekao je Miletić.