VIŠE stotina poštovalaca partizanskog pokreta okupilo se u nedelju na Tjentištu kod Foče kako bi obeležili 74. godišnjicu od bitke na Sutjesci, najveće bitke koje su partizanske snage vodile u Drugom svetskom ratu.

Bitku protiv 120.000 nemačkih, italijanskih, bugarskih snaga i snaga ustaške NDH, uz podršku 300 aviona, vodilo je 20.000 partizana, sa kojima je bio Vrhovni štab i centralna bolnica sa 3.000 ranjenika. Ofanziva je okončana probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni. U borbama je poginulo više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.

U proboju nemačkog obruča učestvovao je i Branislav Ljumović (90) iz Podgorice, koji je tada imao 16 godina.

- Završna bitka odigrala se upravo na Tjentištu. Kad biste sada posekli neku od starih bukava, pronašli biste mnoštvo gvožđa od bombi i metaka - kaže Ljumović.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da je bitka na Sutjesci sinonim borbe za slobodu i primer kako treba braniti život i prostor.

- Ova bitka pokazuje koliko čovek ima jak duh da se odbrani od zla kad mu je život ugrožen - istakao je Savanović.

U Dolini heroja na Tjentištu vence su položile delegacije Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske i Srbije, izaslanici predsednika RS i predsedavajućeg Predsedništa BiH, predstavnik Ambasade Ruske Federacije, delegacije Subnora Republike Srpske, Subnora Crne Gore i predstavnici Opštine Foča.


RAZJEDINjENI

PREDSEDNIK Socijalističke partije Petar Đokić izrazio je žaljenje što sve organizacije iz bivše Jugoslavije koje baštine tradiciju NOR nisu zajedno obeležavale godišnjicu bitke.

- Lično sam činio napor da ih ujedinim, ali je očito da je veliki uticaj stranaka i politika unutar tih organizacija - rekao je Đokić, koji je pozvao sve koji neguju tekovine antifašističke borbe da ubuduće zajedno obeležavaju značajne datume.