Drugarstvo kroz plesne korake

O. NIKIČEVIĆ

16. 01. 2017. u 13:44

Другарство кроз плесне кораке
Vrhunski plesači, jedan iz Srpca a drugi iz Sibira, povezani neraskidivim nitima. Rus Artur održao obećanje, posetio Svetislava iz Srpca za božićne praznike

KAD su se pre tri godine na pripremama za međunarodni plesni turnir u Ljubljani upoznali 22-godišnji Srpčanin Svetislav Savanović i 20-godišnji Rus Artur Posedktin skovano je neraskidivo prijateljstvo.

Artur trenutno živi u Zagrebu, gde je kao vrsni plesač nastupao za neke zagrebačke plesne klubove i predstavljao reprezentaciju Hrvatske na Svetskom prvenstvu u Francuskoj.

Svetislav pleše više od 10 godina i višestruki je prvak Republike Srpske i brojnih domaćih i međunarodnih turnira, a prošle godine na KUP-u BiH u Sarajevu sa plesačicom Nikom Jelić iz Zagreba osvojio je prvo mesto. Plesne korake učio je u srbačkom Plesnom klubu "Ritam", od majke Viktorije rodom iz Ukrajine, međunarodnog sudije plesa, i oca Branka koji je predsednik ovog kluba punih 20 godina.

- Kad smo se susreli pre dva meseca u Zagrebu, Artur je obećao da će doći u Srbac da vidi kako se kod nas proslavljaju najradosniji pravoslavni praznici, Badnji dan i Božić. Bio je oduševljen živopisnim običajima, jer kod njih je to mnogo skromnije, nemaju badnjaka, pijukanja, ne peče se pečenica niti česnica, pa je sa velikom nadom očekivao da će njemu pripasti novčić radi uspomene. To mu se, međutim, ovog puta nije ispunilo - priča Svetislav i dodaje da je sa svojim drugom išao na Badnje veče u pravoslavni hram u Srpcu gde je uživo video kako se nalažu badnjaci.

Svetislav kaže da je od druga Artura saznao da se u njegovom gradu, koji ima oko 110 hiljada stanovnika, Božić i Vaskrs svečano dočekuju, uz okupljanje rodbine i bolji svečarski ručak, ali za razliku od nas kod njih svete liturgije u crkvama traju mnogo duže na Božić, 2,5 a za Vaskrs skoro 4 sata, uz obavezno učešće crkvenih horova, od najmlađeg do najstarijeg uzrasta.

Svetislav i Artur na Badnji dan u Srpcu

U SIBIRU LETI I 40 STEPENI U PLUSU

ARTUR je izrazio veliku želju da Svetislav dođe u Sibir i da bira vreme. Ako bude rešio da dođe za Božić, mora da računa na temperaturu od minus 40, a ako odredi da Artura poseti na leto, sačekaće ga vrućine od blizu 40 stepeni. Objasnio mu je da se tamo i zima i vrućina lakše podnose, jer je reč o velikom prostranstvu i nema vlažnosti vazduha kao kod nas.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije