Najstarija Beograđanka (108) ostala bez neophodne nege: Baka Nada prepuštena sama sebi

M. STANOJKOVIĆ

04. 04. 2020. u 15:20

Најстарија Београђанка (108) остала без неопходне неге: Бака Нада препуштена сама себи

Ljiljana Andrejević i Nadežda Pavlović Foto Privatna arhiva

Medicinska sestra nema dozvolu za kretanje tokom policijskog časa
NAJSTARIJA Beograđanka Nadežda Pavlović (108) sa Vračara, zbog mere kućne izolacije, ostala je bez svoje gerontodomaćice Ljiljane Andrejević (65), koja o njoj brine već 18 godina. Kako za "Novosti" objašnjava Ljiljana, gerontodomaćica koja je nju zamenila, dolazila je, ali samo do ulaznih vrata do pre nedelju dana, dok je medicinska sestra Zavoda za gerontologiju, koja vodi računa o njenoj higijeni, obilazi samo radnim danima pre podne. Zbog toga nema neophodnu 24-časovnu negu.

Otkako je stupilo na snagu vanredno stanje, vanredno je i u domu baka Nade. Kako bi imao ko da brine o njoj i u popodnevnim satima, ali i vikendom, njen sedamdesetšestogodišnji sin angažovao je privatnu medicinsku sestru, koja sada zbog policijskog časa ne može da je posećuje.

- Veoma mi je teško kada znam da o njoj sada nema ko da brine. Nju treba neko da okupa, presvuče, a sada je osuđena da vikendom nema nikakvu negu - kaže Ljiljana.

- Gerontodomaćica je smela samo do ulaznih vrata da joj donese namirnice, ali ne i da uđe. Ujutru joj dođe medicinska sestra, ali to nije dovoljno, pa ju je i po podne i uveče obilazila privatna medicinska sestra sa Kanarevog brda. Pošto radi privatno, ona ne može da dobije potvrdu da se kreće u vreme policijskog časa.

Kako objašnjava Ljiljana, medicinska sestra dolazila je taksijem dva puta dnevno, što je bilo dovoljno da pokrije ostatak dana i vikende kada ne dolazi kućna nega.
- Njen sin joj je plaćao taksi, ali sada žena nema radni nalog da bi mogla da se kreće. Od danas je pooštrena i zabrana kretanja tokom vikenda, tako da je prepuštena sama sebi. Sva sreća, pa njen sin zna da kuva, pa može da spremi ručak, inače ne znam šta bi - zabrinuta je Ljiljana.

Na pitanja koja smo uputili Sekretarijatu za socijanu zaštitu Grada Beograda, do juče po podne nismo dobili odgovor u vezi sa konretnim slučajem, kao i na to na koji način i u kom kapacitetu je organizovan rad gerontodomaćica u vanrednom stanju.

ZAJEDNIČKI RITUALI

PRIČU o tome kako je virus korona i uvođenje mere kućne izolacije za osobe starije od 65 godina razdvojio Nadeždu Pavlović i njenu gerontodomaćicu Ljiljanu Anrejević "Novosti" su objavile nedavno. Kako nam je tada rečeno, zajedničku jutarnju šetnju sada su zamenile hodom od kreveta do kuhinje, ali svaka za sebe u svom stanu. Ljiljana je pre desetak dana napunila 65 godina, tako da ne sme dalje od ulaznih vrata, pa svoju prijateljicu ne može da obiđe i odnese joj namirnice. Ritual spremanja eliksira od svežeg voća, koji je u danima virusa preko potreban, nakratko su prekinule, pa spravljaju napitak svaka za sebe. A brigu o baka Nadeždi, o kojoj je Ljiljana do sada vodila računa, preuzeo je njen sin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije