Viminacijska flota izronila iz ugljenokopa: Senzacionalno otkriće kod Kostolca (Foto/Video)

Boris SUBAŠIĆ

16. 03. 2020. u 08:02

Tragom najnovijeg senzacionalnog otkrića duboko u tlu brda: Najveća misterija je iz kog vremena potiču brodovi, hermetički sačuvani glinom i muljem. Arheologe dodatno zbunjuje što kraj plovila nema predmeta koje su koristili lađari

Виминацијска флота изронила из угљенокопа: Сензационално откриће код Костолца (Фото/Видео)

Tim arheologa Viminacijuma kraj ostataka najvećeg broda / Foto B. Subašić

SENZACIONALNO otkriće "fosilizovanih" brodova, u noći između petka i subote, duboko u tlu brda ispod ugljenokopa Kostolac, na kome se prostirao veliki rimski grad Viminacijum, zaprepastilo je i najiskusnije arheologe. Plovila kojima stručnjaci ne mogu da odrede starost pronađena su u toku neke davno nestale velike reke, sudeći po slojevima šljunka debelim oko 15 metara ispod ostataka brodova.

Rečnog peska i mulja ima i iznad drevnih plovila, ali se uopšte ne zna koja bi to reka mogla da bude. Tok Dunava je od mesta nalaza udaljen oko dva kilometra vazdušnom linijom. Arheolozi kažu da nije reč ni o presahloj reci Klepečki koja je do 19. veka tekla ovim prostorom, a ni o starom toku Mlave.

Sve je zagonetno kada je reč o viminacijumskoj floti čiji ostaci vire iz litice kopa, malo na nebu, a malo u zemlji. Najveća misterija je iz kog vremena potiču ostaci brodova koje su u davnoj prošlosti hermetički zatvorili glina i mulj, tako da su im čak i metalni delovi savršeno očuvani.

- Najveći brod, dug 15 metara i širok 2,65 metara, pronađen je na dubini od oko sedam metara ispod površine zemlje, a rimski grobovi se završavaju na dva metra dubine! Zato je za sada nemoguće reći iz kog hronološkog perioda plovila potiču. Ona su pronađena u istom arealu gde i ostaci mamuta, stari milion godina, na 19-20 metara dubine. Po toj analogiji, brodovi bi poticali iz perioda od pre 70.000 godina, što je nemoguće. Zato smo poslali njihovo izuzetno očuvano hrastovo drvo na analize starosti metodom C-14, ali i druge, jer smo se našli pred velikim i potpuno zagonetnim otkrićem - uzbuđeno nam je pričao prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i čelnik Naučnog projekta "Viminacijum", dok nas je vodio stazom duž trošne litice površinskog kopa koju je napravio rudarski bager.

Koračali smo kroz pesak u kome se bele bezbrojne ljušture rečnih školjki i puževa iz vremena kada je ovde tekla moćna reka. U ponoru pod nama crneli su se izlomljeni komadi drevnih brodova, čamaca i okresano deblo ogromnog hrasta dužeg od dest metara, prečnika većeg od metar.

Dr Bebina Milovanović čisti brodsko korito


Reporter "Novosti" imao je ekskluzivnu priliku da u nedelju rano ujutro dođe na ugljenokop u Kostolcu i prisustvuje čišćenju "viminacijumske arke" sa arheolozima koji neumorno rade na nalazištu od petka noću.

- Telefon je zazvonio oko 22 sata. Iz slušalice sam čuo glas gospodina Slavkovića iz uprave kostolačkih kopova, koji je uzbuđeno govorio da je bager udario u nešto veliko i da su radovi momentalno obustavljeni. Ekipa iz Naučnog centra "Viminacijum" je odmah izašla na teren - opisao nam je dramatični događaj dr Korać.

Ekipa arheologa se iz baze kroz mrkli mrak uputila "nivama" kroz pustinjski pejzaž površinskog kopa prema dalekoj svetlosti moćnih reflektora bagera - glodara.

Dr Nemanja Mrđić kraj pramca čamca


- Kada smo stigli do tog kruga svetla, nismo mogli da verujemo u ono što smo videli: ispred nas je ležala krma broda sa veslom, koju je otkinula kašika bagera. Reflektor je usmerio snop na liticu i na oko 18 metara iznad nas videli smo daske trupa. Odmah smo uzeli alat, uzverali se uz liticu i počeli da kopamo. Nije nam bilo svejedno, jer je tlo vrlo nestabilno. Ispod sloja peska došli smo do gline i shvatili da je ona konzervirala drvenu konstrukciju, za koju smo prvo pomislili da je čamac. Prvi zraci sunca otkrili su nam obrise broda - ispričao nam je dr Nemanja Mrđić iz viminacijumskog tima dok smo tragali za ostacima flote hodajući opasnom liticom.

Na sve strane su provirivali delovi konstrukcija. Negde pramac, negde rebra trupa, negde daske. Sa visine se u dnu kopa dobro video krš drvenih konstrukcija koje je iz litice iščupao bager.

Dr Miomir Korać "plovi" na brodu u brdu


- Ovo je neverovatno, kao da je cela flota bila usidrena i onda odjednom propala u mulj gde je konzervirana. Vide se ostaci različitih plovila. Neka liče na ostatke rimskih ratnih rečnih brodova, ali ima i dosta monoksila, čamaca izdubljenih u deblu, koje Rimljani nisu koristili. U stvari, pre nekoliko dana smo 500 metara od sadašnjeg lokaliteta prvo pronašli prvi monoksil, ali na još većoj dubini. Da bismo mogli da pretpostavimo šta se ovde desilo, moramo da sačekamo procenu starosti materijala - kaže dr Mrđić.

Ono što dodatno zbunjuje arheologe je što kraj ostataka plovila nema nijednog pokretnog nalaza, predmeta koji su koristili lađari, koji bi ukazao ko ih je koristio.

- Raspored monoksila i brodova podseća na poredak ratnog desanta, ali za sada nismo našli tragove koji ukazuju na borbe ili paljevine. Jednostavno, kao da je sve odjednom propalo u mulj. Iskopavanja su složena, jer je podloga pesak rečnog dna koji se odronjava i neophodno je da se istraživanje celog prostora obavi što brže. Zato radimo bez prekida, bez obzira na umor. Jednostavno, reč je velikom otkriću koje ne sme da se ostavi nerazjašnjeno - kaže dr Mrđić.

Naš reporter kraj ostataka plovila


Arheološki lokalitet Viminacijum, čije je istraživanje počelo zbog ostataka rimske prestonice provincije Gornje Mezije, još jednom je iznenadilo stručnjake. Posle pronalaska ostataka mamuta i tajanstvenih magijskih zlatnih svitaka na aramejskom jeziku, kojim je govorio Hrist, sada je na svetlo dana izronila i cela avetinjska flota.

- Očigledno je da smo tek na pragu velikih otkrića. Koliko god se trudio da budem racionalan, ne mogu da se otmem utisku da je oblast Viminacijuma iz nekog neobjašnjivog razloga ostala sačuvana kao vremenska kapsula u kojoj se nalaze odgovori koji će odgonetnuti istoriju našeg prostora - kaže dr Miomir Korać.

Ilija Danković na poziciji prednjeg jedra


DUNAVSKA TRADICIJA

ODLIČNO očuvano korito velikog broda stručnjacima daje mnogo informacija.

- Brod je konstruisan na isti način kako su pravljena slična dunavska plovila do naših vremena. Za trup su korišćene daske spojene metalnim klanfama. Ivice su im na spoju bile zakošene, da bi u nastali žleb bio uguran materijal koji bi nabrekao u vodi i savršeno zaptivao. Poslaćemo zaptivku sa drevnog broda na analizu, da utvrdimo da li je reč o zamašćenoj kudelji ili možda o hrastovoj mahovini, koja se u našem Podunavlju tradicionalno koristila u tu svrhu - ispričao nam je arheolog Ilija Danković.


TIM ARHEOLOGA U BLATU I PRAŠINI

TIM arheologa koji neumorno radi na otkrivanju misteriozne flote i u blatu i u prašini, na opasnoj litici, čine vrhunski stručnjaci: dr Bebina Milovanović, dr Nemanja Mrđić, dr Ivan Bogdanović, Mladen Jovanović, doktorandi Ilija Danković i LJubomir Jevtović, Goran Stojić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (33)

Zoran

16.03.2020. 18:07

Viminacijum ne iznenadjenje,nije senzaciju.Život na ovim prostorima pulsira od dalekog neolita.U Srbiji nema prikladnijeg prostora koji je imao sve uslove da čovek živi i opstaje.To traje do dana današnjeg.

Milan

16.03.2020. 19:03

Fenomenalno otkrice. Sve cestitke timu na postignutim rezultatima. Gde moze da se prati nastavak iskopavanja i otkrica?Da li ce arheoloski tim negde objavljivati nove rezultate?

Komentator

17.03.2020. 06:27

@Milan - Neće biti ništa od toga. To prvo ide kod stranaca da nam oni odobre i odrede kako ćemo da tumačimo istoriju na našim prostorima, da ne ispadne slučajno nešto naše, pa će to onda tako nama da objave.

Atlantida

16.03.2020. 20:01

Pravo da vam kažem i očekivao sam da je tu nađemo. To su brodovi koje je dunav u velikom potopu prije 10000 godina tu nagurao. U blizini imate najstarije civilizacije iz neolita, Vinča, Lepenski vir.

Vuk

17.03.2020. 06:49

@Atlantida - Čestitke i radnicima na kopu koji su imali savjesti i svijest da podijele sa svijetom to važno arheološko okriće

Деки

16.03.2020. 20:45

И наравно, као и увек, који год древни предмет пронађемо на нашем простору прогласимо га римским, а никако нашим српским...

Aleksa

16.03.2020. 23:53

@Деки - To je zato sto, zamisli, Srbi su na ove prostore dosli u 6, 7 veku, a Rimsko carstvo, je zamisli, bilo ovde, pre toga....

Popa

17.03.2020. 01:54

@Деки - Zato sto su rimljani bili tamo pre Srba. Slaveni su dosli u 4tom veku na ove prostore. Malo istorije iz srednje skole nije na odmet.

АцаНик

17.03.2020. 08:06

@Деки - Докажи да су се доселили тада а да нису пре живели овде! Сачували сте авионске карте? Да смо се доселили, имали би неко предање о томе а ми га немамо! Имамо само бајку из 19 века коју су немци написали о неком досељавању!?

Zoza

17.03.2020. 08:25

@Деки - To je mozda tako za vas koji mozak ne umete koristiti I verujete u zvanicnu istoriju koja je falsifikat tj. nema veze za realnoscu. Svako dobro

Kalasnjikov

17.03.2020. 08:57

@Деки - Procitaj nekad nesto pa komentarisi umesto sto prenosis komunisticke lazi i propagandu!

Деки

17.03.2020. 10:27

@Деки - Било је Римско царство које се састојало од безброј народа, а не само Римљана.

Žnidaršić

17.03.2020. 11:50

@Деки - nit je srpsko nit je rimsko vec je staroslavensko, starih ilira i slavena koji su ovdjr bili odvajkada i nisu dosli u stoljecu 7 jer nikakvih argumentiranih dokaza za dolazak slavena u 7 stoljecu nema osim crkvenih naklapanja koja nemaju jak temelj. postoji 20 protuargumenata za dolazak u 7 st, pogledajte bilo koji video na ovu temu od gorana šarića ili ciljano onaj o “nedolasku slavena“. najjednostavnije je “arheoloski” tempirati vrijeme za sve nepoznato u doba rimskog carstva.

Bojan

17.03.2020. 12:03

@Деки - Odakle su došli? Jesu li imali ikakvu državu prije nego što su došli?

Ivan

17.03.2020. 19:53

@Деки - Čemu kompleksi ljudi, zašto bećati od nekog pretka koji se doselio zarad nekog fiktivnog koji nije ni postojao?

Miša

17.03.2020. 22:43

@Деки - Takođe nema dokaza da su Srbi naseljavali te prostore. Mašta može svašta.

Rade

17.03.2020. 23:35

@Деки - Da,plemena srodna srbima su živela na tim prostorima ali ra plemena su u doba rimljana romanizovana i danas govore vlahoromanskim jezikom,Rumuni,Moldavci,Vlasi iz Srbije,Makedonije,Albanije i Grčke,svi ostali koji su kasnije došli doneli su sa sobom Slovenski jezik il Albanski jezik.

Sone

18.03.2020. 10:11

@Деки - To kazu nemci,cim su zapisi unisteni,rekla kazala,rimljana nije bilo pre 3000 god,a neko jeste,moce je da je neko srpsko pleme

Nenad Kostolac

16.03.2020. 22:19

Naravno da nije zagonetno, ta reka je Dunav koji je u ovdasnje doba udaljen dva kilometra van tadasnjeg toka.

Gangi

17.03.2020. 02:31

U pravu je čovek što reče da sve što se pronadje kažu iu doba rimljana,alo opametite se već jedbom,to je iz doba pre potopa,i još jedan u nozu da smo Srbi narod najstariji,dokle više nas smanljujete,dali smo evropi ako ne i svetu civilizaciju!! Preporučujem predavanje dr.Gorana Šarića(Naši preci i voda) sce će vam biti jasno dragi moji braćo i sestre.

Vladimir

18.03.2020. 10:50

@Gangi - Drugi izmišljaju istoriju da bi se uzdizali, a mi ono što imamo ne koristimo. "pitanje je koji su narodi živeli", pa Srbi su živeli ko drugi

Bravo!

17.03.2020. 10:47

Bar nešto lepo u ovom haosu. Nadam se da ćemo uskoro saznati i više informacija. Jedva čekam!

Tamara

19.03.2020. 21:04

@Zora - Panonsko more je nestalo pre oko 5 miliona godina, kada je postalo panonsko jezero, da bi 3 miliona godina kasnije (znaci, pre oko 2 miliona godina) jezero ppstalo sistem mocvara. Znaci, nije sigurno

Stojan

23.03.2020. 17:37

@Zora - Milioni godina ne postoje, fosili samo nastaju tokom neke katastrofe a jedina katastrofa je bio potop pre 4500 godina

UFO

26.03.2020. 17:17

@zora - Zato što je tu bila najveća prirodna rupa, geografski najbliža Beogradu, a istočno od njega zbog smera duvnja najčešćih vetrova.

Goran

17.03.2020. 21:24

Svako vece otkrice u Viminacijumu su pronasli bageri, koji su znacajno ostetili artefakte. Dokle vise!?

Dragan ns

17.03.2020. 23:41

Neće se nikad saznati prava istina jer se "ne uklapa" u zvanicnu javnu svetsku verziju.. Kao ni sve oko bosanskih piramida kao i kad je u pitanju Rtanj.. Izmisice se neka verzija kao za malu decu.. a materijal ce se "slucajno" unistiti ili izgubiti..

stefan

19.03.2020. 19:25

Koga zanima objašnjenje ovog "fenomena" kojih ima svugde po svetu nek pročita knjigu "Povratak Bogova" Grejem Henkok-a. Knjiga je na osnovu istraživanja potkrepljena činjenicama. Preporučujem. Sve će vam biti jasno.