OSUĐENICI Okružnog zatvora u Beogradu i pacijenti Specijalne zatvorske bolnice, okitili su u petak novogodišnju jelku, u tradicionalnoj akciji koja se priređuje već šesti put. Za njih to je prilika da osete deo praznične atmosfere.

Po rečima zaposlenih u ovoj ustanovi, mogućnost da okite novogodišnje drvo za zatvorenike je vrlo značajna, jer mogu da iskažu lepši deo svoje ličnosti i da, istovremeno, izađu iz okvira svakodnevice.

- Ovo je idealna šansa da se osuđenicima približe novogodišnji i božićni praznici koje ne dočekuju u krugu porodice - kaže Jelena Ristić, radnica Centralnog zatvora. - Sigurno će im ova akcija bar malo dočarati atmosferu koja vlada uoči najluđe noći.PROČITAJTE JOŠ - OSUĐENICI U NARODNOM MUZEJU: Kulturno blago oplemenjuje


Da jeste tako, potvrdili su nam i osuđenici dok su pažljivo kitili jelku ukrasima koje su sami napravili i osmislili u okviru radno-okupacione terapije.

- U sredini u kojoj smo, ovo je jedan od trenutaka kada možemo da vidimo i osetimo deo praznične atmosfere - rekao nam je osuđenik A. P. (25). - Tek nedavno imao sam priliku da vidim pravu umetnost, jer smo obišli Narodni muzej. Kada je reč o novogodišnjim željama, svima želim sreću i zdravlje, a moja poruka je da se okrenemo jedni drugima i da pozitivno gledamo

Foto K. Mihajlović

na svet oko nas.


PRUGASTI UKRASI

NA jelci koja će za vreme praznika krasiti glavni hol Okružnog zatvora u Beogradu ima mnogo različitih figura i ukrasa koje su izradili zatvorenici.

Foto K. Mihajlović
Tako su umesto Deda Mraza na drvo prikačili figure zatvorenika u prugastoj garderobi, razne neizostavne loptice, cvetove, a prisutan je i Sneško Belić.